Tekst objavljen: 17.10.2023 15:15        


Prema odluci Narodne banke Srbije, od početka oktobra, počeo je obračun niže rate za klijente koji su podigli stambene kredite do 30. jula 2022. godine. Klijentima je već dostavljen novi, umanjeni plan otplate

Stambeni krediti: Do kog iznosa važi umanjene rate?


Kako izgleda taj plan, objasnio je za Kurir, Uglješa Džambić, direktor Odeljenja za posrednu kontrolu poslovanja banaka Narodne banke Srbije.

Novi plan otplate stambenih kredita važiće narednih 15 meseci.

Prema rečima Džambića, ovaj novi plan ima za cilj pružanje finansijskog olakšanja građanima koji imaju stambene kredite.

- To zavisi pre svega od nekoliko faktora. To je kada je kredit uzet, po kojoj kamatnoj stopi je uzet, ugovoreni rok otplate kredita i preostali rok otplate kredita.

Ovaj plan otplate, kako je objašnjeno, omogućava umanjenje kamatnih stopa za korisnike prvog stambenog kredita sa promenljivom kamatnom stopom do iznosa od 200.000 evra.

On ističe da je "cilj da se kamatna stopa za ove korisnike ne sme kretati iznad 4.08% do kraja 2024. godine".

Slična pravila važe i za one koji su uzeli kredit posle 30. jula 2022. godine, s tim što će se i njima pružiti olakšanje, ali u skladu sa uslovima definisanim u prvobitnom ugovoru.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Većina primila nove planove otplate

Otkrivajući praktične implikacije ovog plana, Džambić je istakao kako je većina korisnika već primila nove planove otplate sa umanjenim ratama, dok će ostali dobiti iste pet dana pre nego što dospu oktobarske rate, najkasnije do 26. oktobra.On je takođe naglasio da će ova mera imati širi pozitivan uticaj na ekonomiju, navodeći:

-Ova mera ne samo da će olakšati život građanima, već će preventivno delovati i rešavati probleme koji mogu nastati sa stambenim kreditima.

Džambić je pojasnio i da će klijenti koji žele daprevremeno otplate svoje stambene kredite moći to učiniti bez ikakvih dodatnih troškova.

Takođe je naglasio da će "uslovi za nove kredite ostati stabilni u skladu sa odlukom, ne dopuštajući da kamatna stopa za stambene kredite sa fiksnom kamatnom stopom pređe 5,03%, dok kamatna stopa za kredite sa varijabilnom kamatnom stopom neće biti veća od referentne kamatne stope plus 1,1% do kraja 2024. godine".

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
umanjenje rate uglješa džambić stambeni krediti manja rata Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana