Tekst objavljen: 29.10.2023 9:00        


Veći broj građana će moći da ostvari popust za struju, gas ili grejanje, a to je deo izmena i dopuna Uredbe o enernergetski ugroženom kupcu koji je usvojila Vlada Srbije.

Šta tačno piše u novoj Uredbi o energetski ugroženim kupcima?


Izmene će omogućiti olakšice pre svega za jednu grupu penzionera, a većem broju građana o popust za električnu energiju, gas ili grejanje.

Penzioneri koji imaju ugovor o snabdevanju električnom energijom na svoje ime, a čija penzija ne prelazi 21.766,26 dinara, imaće pravo na dodatno umanjenje računa u iznosu od 1.000 dinara tokom grejne sezone.

Izmenama Uredbe pravo na umanjenje računa za električnu energiju, gas ili grejanje imaće i domaćinstva čiji su članovi ostvarili pravo na uvećanu novčanu pomoć, a omogućeno je i da se pravo na umanjenje računa stiče po službenoj dužnosti što će biti omogućemo kroz razmenu podataka između nadležnih institucija i snabdevača.

Na taj način biće značajno uvećan broj domaćinstava obuhvaćenih olakšicama, navedeno je u saopštenju.

Podseća se i da odgovornim ponašanjem prema potrošnji električne enegijie svi građani mogu umanjiti svoje račune tokom grejne sezone i do 40 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kako se obračunava popust za struju?

Taj popust koristi sve više sugrađana, a on se računa ovako:

Za uštede energije od 5 do 15 odsto obračunava se popust od 20 odsto, a za potrošnju od 15 do 20 odsto popust je 25 odsto. Građani koji smanje potrošnju struje između 20 i 25 odsto, moći će da računaju na popust od 30 odsto, dok će oni koji uštede između 25 i 30 odsto energije ostvariti popust od 35 odsto.

Najveći popust od 40 odsto imaće domaćinstva koja potrošnju električne energije smanje za više od 30 odsto.

Takođe, domaćinstvima će se obračunavati popust od 5 odsto ukoliko učešće niže tarife u mesečnom obračunu uvećaju za najmanje 5 odsto u odnosu na učešće niže tarife u obračunu za isti mesec prethodne godine.

Važno je da domaćinstvo ostvari uštedu ili u odnosu na isti mesec prethodne godine ili na isti mesec 2021. godine, kako bi se popusti obračunali na računu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
energetski ugroženi kupci Srbija energetika računi za struju

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana