Tekst objavljen: 13.11.2023 14:55        


U Minhenu, jednom od najpopularnijih gradova u Nemačkoj, kupci su za stan u novogradnji prošle godine morali da plate u proseku 10.500 evra po kvadratu, dok je u francuskoj prestonici Parizu, jednom od najromantičnijih gradova, sa 13.000

Kako se kreću cene nekretnina u Evropi, a kako u Beogradu?


Kupovina nekretnina pravi je izazov za svakoga, naročito zbog cena koje su poslednjih godina ozbiljno varirale, a u nekim zemljama i vrtoglavo rasle. Prema najnovijim podacima,za nekretnine u nekoj od evropskih prestonica danas je potrebno izdvojiti i do 13.000 evra, dok se u Beogradu kreću ispod tih vrednosti.

U Minhenu, jednom od najpopularnijih gradova u Nemačkoj, kupci su za stan u novogradnji prošle godine morali da plate u proseku 10.500 evra po kvadratu, dok je u francuskoj prestonici Parizu, jednom od najromantičnijih gradova, sa 13.000 evra bio skuplji.

Nešto jeftiniji su London, Oslo i Frankfurt, gde prosečna cena kvadrata iznosi 8.400 evra. U Amsterdamu, gradu koji je sve popularnija destinacija za život, kvadratni metar bio je 7.600 evra, a u Kopenhagenu 7.300 evra.

U Hamburgu, gradu koji je šesti po veličini u Evropskoj uniji, kupci su plaćali 6.900 evra, a u Berlinu za 400 evra manje, odnosno 6.500 za kvadrat stambenog prostora.

Sa druge strane, Bugarska je zemlja koja privlači sve veći broj stranih investitora i kupaca nekretnina zbog svoje pristupačnosti, lepote prirode i raznovrsnih mogućnosti. Zato su u bugarskim gradovima Varna i Burgas najpovoljnije nekretnine, gde je novi stan u proseku mogao da se kupi za 900 evra po kvadratu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kakva je situacija u Beogradu?

Podaci Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) sa tržišta nepokretnosti za treći kvartal 2023. pokazuju da je u Republici Srbiji nastavljena stabilizacija i smirivanje na tržištu nakon dvogodišnjeg, izrazito dinamičnog rasta, koji je usledio posle izbijanja pandemije korona virusa.

Grad Beograd je zabeležio i najveći broj od 6.316 kupoprodajnih ugovora. Uporedo sa izveštajem sa tržišta nepokretnosti Republički geodetski zavod je objavio i RGZ Indeks cena stanova za treći kvartal koji iznosi 157,03, što predstavlja rast od 1,11 odsto u odnosu na drugi kvartal.

Godišnja stopa rasta cena je i dalje visoka i iznosi 8,20 odsto gledano za celu Republiku Srbiju.

Najveće cene za stanove su postignute u Beogradu, gde je najskuplji kvadrat prodat po ceni od 9.475 evra na lokaciji Beograd na vodi, dok je najveća suma izdvojena za stan ukupne površine 346 metara kvadratnih, odnosno 2.219.888 evra na Savskom vencu.

Najskuplja kuća prodata je u gradskoj opštini Stari grad (Grad Beograd) za 2.000.000 evra, a najskuplje plaćeno parking mesto u trećem kvartalu plaćeno je 48.000 evra.

U segmentu „starogradnje“ međugodišnji rast cena je iznosio 9,26 odsto, dok je u segmentu „novogradnje“, odnosno kupovine od investitora, rast cena iznosio 6,26 odsto, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda.

Udeo regulisanog tržišta (promet nekretnina koje nisu upisane u katastar nepokretnosti) u ukupnoj vrednosti nastavlja da raste u poređenju sa istim periodom prošle godine i iznosi 32 odsto od ukupnog prometa u trećem kvartalu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cene nekretnina cene nekretnina u evropi Beograd tržište nekretnina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana