Tekst objavljen: 21.01.2024 9:00        


Razumevanje veka trajanja rutera i prepoznavanje ključnih trenutaka za zamenu može značajno poboljšati performanse i bezbednost vaše Wi-Fi mreže

Kada treba zameniti ruter?


Wi-Fi ruteri su neizostavni deo svakodnevnog života, ali kao i svaki tehnološki uređaj, imaju ograničen vek trajanja. Pitanje koje se često postavlja je: "Kada je pravo vreme za zamenu Wi-Fi rutera?"

Odgovor na ovo pitanje nije uvek jasan, ali postoje određeni znaci i okolnosti koji ukazuju na potrebu za nadogradnjom.

Koliko dugo traje ruter?

Nema specifičnog vremenskog okvira koliko će ruter trajati; on ne dolazi sa rokom trajanja. Uopšteno govoreći, standardni Wi-Fi ruteri mogu trajati između pet i deset godina. Međutim, kao i kod svake tehnologije, na vek trajanja rutera utiču brojni faktori, poput načina održavanja, mesta na kojem je postavljen, opterećenja kojem je izložen, i slično.

Jedan od faktora koji utiče na vek trajanja rutera je i samostalno zastarevanje tehnologije, naročito u pogledu podrške najnovijim Wi-Fi standardima.Na primer, ako imate najnoviji laptop sa Wi-Fi 6E tehnologijom, a vaš ruter koristi Wi-Fi 5, nećete moći da iskoristite maksimalne brzine interneta koje vaš uređaj podržava.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kada treba razmisliti o zameni rutera?

Postoji nekoliko jasnih znakova koji ukazuju na potrebu za zamjenom rutera, pored gorepomenutog vremenskog okvira. Razmislite o zameni ako:

  • Vaš ruter ima deset ili više godina, jer postoji velika verovatnoća da ne koristi najnovije Wi-Fi standarde, što direktno utiče na brzinu i bezbednost Wi-Fi mreže.

  • Primetite konstantno slabije Wi-Fi brzine, probleme sa povezivanjem i druge probleme vezane za ruter.

  • Uočite da je vaš ruter vruć na dodir. Ruteri mogu biti topli tokom velikog opterećenja, ali bi trebalo da se ohlade kada mreža nije toliko opterećena. Ako ruter neprestano radi na visokoj temperaturi, može biti vreme za zamenu.

  • Vaš ruter više ne dobija ažuriranja firmware-a, što znači da je period podrške završen, te više neće dobijati ispravke grešaka, bezbednosne zakrpe, i slično.


Da li treba nadograditi ruter kada se pojave novi Wi-Fi standardi?

Ne nužno odmah. Na primer, iako je Wi-Fi 6E standard lansiran 2020. godine, trebalo je vreme da proizvođači počnu da ga koriste. Slično se očekuje i sa Wi-Fi 7 standardom. Dakle, nema automatske potrebe za brzom nadogradnjom čim se pojavi novi standard.

Iako ruteri mogu trajati i do deset godina, postoje dobri razlozi za njihovu zamenu u međuvremenu. Uvek razmislite o svojim trenutnim i budućim potrebama pre nego što odlučite da zamenite stari ruter. Nadogradnja rutera može značajno poboljšati performanse mreže i bezbednost vaših podataka.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ruter zamena rutera wi fi konekcija internet

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana