Tekst objavljen: 01.07.2023 12:00        


Više od polovine starijih osoba priznaje da ima malo ili nimalo znanja o kriptovalutama

I stariji su na meti kripto prevaranata, evo kako da se zaštitite


Najnoviji izveštaj Federalnog istražnog biroa (FBI) o prevarama starijih osoba otkrio je da sustariji građani SAD opljačkani za više od milijardu dolara putem prevara sa kriptovalutama prošle godine, što je porast od zapanjujućih 78 odsto u odnosu na 2021. godine, a stručnjaci upozoravaju starije Amerikance da budu na oprezu i da se zaštite.

Portal Bankless Times je nedavno analizirao podatke i prijaviočetvorostruki porast kripto kriminala u poslednjih 12 meseci, napominjući da su najčešće prevare u 2022. bile povezane sa investicijama.

- Čuvajte se neželjenih poruka, imejlova ili kontakata na društvenim mrežama, posebno ako promovišu mogućnosti ulaganja ili poklone - upozorio je izvršni direktor Bankless Times Džonatan Meri u izjavi za FOX Business.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


On savetuje da se uvek proveri legitimnost takvih ponuda preko nezavisnih izvora ili da se razgovara o njima sa nekim, pre nego što se preduzme bilo kakva akcija.

List je primetio da je porast kripto zločina usmerenih na Amerikance starije od 60 godina posebno alarmantan s obzirom na podatke koji pokazuju daviše od polovine starijih osoba priznaje da ima malo ili nimalo znanja o kriptovalutama, i ukazao na nekoliko naunaka koje mogu signalizirati da je voljena osoba postala žrtva ove vrste prevare.

Jedan od znakova je otvaranje računa na kripto berzi bez prethodnog poznavanja digitalnih valuta, vršenje brojnih transfera u kripto novčanik iz neobjašnjivih razloga, česte kupovine kripto sredstava i podizanje velikih sredstava sa svojih bankovnih ili penzionih računa za kupovinu kriptovaluta.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kriptovalute kripto prevara prevaranti stariji građani

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana