Tekst objavljen: 04.03.2013 15:30        


Zelenašenjem ili nelegalnim pozajmljivanjem novca uz visoke kamate posled­njih godina u Crnoj Gori se bavi sve veći broj ljudi. U prilog ovom unosnom biznisu ide i činjenica da banke sve teže odobravaju kredite, pa se zelenaši­ma za pozajmicu obraća sve veći broj osiromašenih građana.

Zelenaši u CG: Uzmeš 500 evra, vratiš im čak 1.220

Idealnom ambijentu za zelenašenje doprinosi i saznanje da je dokazivanje tog krivičnog dela izuzetno komplikovano i neretko ne odmakne dalje od tužilaštva, a žrtve se zbog ozbiljnih pretnji ne usuđuju da ih prijave.

Prema navodima advokata Marka Ivanovića, krivično delo zelenašenje se retko procesuira pred sudovima uglavnom zbog straha oštećenih jer su „kamataši” najčešće dobro organizovani i opasni kriminalci.
Upravi policije prošle godine su prijavljena tri slučaja zelenašenja, ali je nadležno tužilaštvo utvrdilo da u njima nema elemenata krivičnog dela.

Procene policije su i da se mnoge kriminalne grupe kao sekundarnim zanimanjem bave i pozajmljivanjem novca uz vrtoglavu kamatu.

Iako je neovlašćeno davanje pozajmica uz kamatu krivično delo, svakodnevno se u dnevnoj štampi mogu pročitati oglasi u kojima se nudi pozajmica uz određenu kamatu, a kao garancija se traže nekretnine.

Primera radi, zainteresovani za pozajmice su u prilici da se jave „zelenašu” koji u oglasu na celoj strani „nudi novac na zajam, garancija obavezna”, a vrednost zaloga se određuje u zavisnosti od visine zajma. Obično su to automobil ili nekretnina.

Visina kamate zavisi od vrednosti automobila koji date kao garanciju, pa je za pozajmicu od 500 evra kamata 60 evra mesečno. Ukoliko je pozajmica od 500 evra uzeta na godinu klijent zelenašu mora da vrati 1.220 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    djoka paracinac 04.03.2013 15:50

    Evo nama ponovo razloga za KOMUNIZAM!!!
    Polako ucimo ali ipak glupi umiremo uceci se na sopstvenim greskama opet po prvi put!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cg Crna Gora zelenaši prezaduženost zaduživanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana