Tekst objavljen: 18.02.2013 13:26        


Hrvatski poslodavci i sindikati daleko su od dogovora o izmenama Zakona o radu. Poslodavci žele da Zakon učine fleksibilnijim i sebi olakšaju poslovanje. Prva runda pregovora brzo je donela rezultate - postignut je dogovor oko rada na određeno vreme, prekovremenih sati i otkaza za vreme probnog rada.

U godišnji odmor treba da uđe i vikend i praznici

Međutim, sledi druga runda pregovora koja otvara teme poput ukidanja plaćene pauze ili smanjivanja otpremnina, što je i jednu i drugu stranu u socijalnom dijalogu “oteralo u duboke rovove“.

- Radi se samo o tome da poslodavci žele lakše da otpuštaju, ne da bi zaposlili novog radnika već da bi zamenili onog koji ima ugovor na neodređeno vreme - ocenjuje Mladen Novosel, predsednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

Ivan Miloloža, član Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), kaže da oni samo žele da zavisno od privrednih okolnosti mogu lakše da zaposle i otpuste ljude.

Mioloža je potvrdio kako će poslodavci u nastavku pregovora insistirati na svojim starim zahtevima: ukidanju plaćene pauze, da otkazni rok traje i za vreme bolovanja, da se u godišnji odmor uključe subota i nedelja, kao i praznici, da se smanji teret otpremnina...

- Nigde u EU se ne plaća pauza. Isto tako u Evropi se godišnji odmor broji na nedelje, a ne na dane. A dobro znamo da se nedelja ne završava u petak. Ne tražimo ovo kako bi zakinuli radnike. Pa ja sam dete radnika! Borimo se protiv neradnika - ističe Miloloža.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Hrvatska prava radnika prava zaposlenih zaštita zaposlenih

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana