Tekst objavljen: 11.02.2013 17:28        


Bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac smatra da je teško naći investitora koji bi uložio u Generalštab, kompleks zgrada na raskrsnici ulica Kneza Miloša i Nemanjine koji je teško oštećen u NATO bombradovanju 1999. godine.

Šutanovac: Teško će se naći kupac za Generalštab

Šutanovac je rekao da je pre četiri godine, dok je vodio Ministarstvo odbrane pokrenuo inicijativu da se ta zgrada proda, ali da je Direkcija za imovinu Srbije proglasila taj objekat spomenikom kulture i da je time onemogućeno da se menja spoljašnost te zgrade.

- Svakako ako se nađe investitor koji je željan i voljan da kupi (tu zgradu), dobrodošao je - rekao je Šutanovac.

Dvodelna kompleks zgrada Generalštaba, koja se nalazi u Nemanjinoj ulici, prekoputa zgrade Vlade Srbije, teško je oštećena bombardovanjem 1999. godine u vreme NATO agresije.

Reč je o jedinom delu čuvenog arhitekte Nikola Dobrovića koje je realizovano u Beogradu i koje je 2005. godine proglašeno za nacionalnu kulturnu baštinu i stavljeno pod zaštitu države.

Odluka o zaštiti zahteva da se lik zdanja, fasada i lice moraju vratiti u prvobitno, autentično stanje, dok se unutrašnjost zgrade, pa i namena, mogu menjati.

Ministarstvo građevinarstva i urbanizma pokrenulo je pre nekoliko dana inicijativu da se zgrade Generalštaba brišu iz registra kulturnih dobara, kako bi se mogla obaviti neophodna sanacija.

Za zgrade Generalštaba navodno su zainteresovani investitori iz Ujedinjenih arapskih emirata koji na tom mestu žele da izgrade luksuzan hotel.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Zeljko 11.02.2013 20:53

    E, moj propali ministre. U ovoj drzavi si dopustio da veliki broj vojnih objekata Vojska obezbedjuje ve c godinama, a mi nemamo cime da prehranimo porodice. U medjuvremenu, koliko si se obogatio, to neka ti sluzi na cast!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
šutanovac generalštab ujedinjeni arapski emirati emirati UAE hotel hoteli Beograd

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana