Tekst objavljen: 09.05.2013 15:50        


Više od 70 odsto stranih kompanije koje su već investirale u Srbiju planira da proširi biznis u sledeće tri godine, pokazalo je istraživanje u kome je anketirano 227 učesnika - predstavnika stranih kompanija i privrednih asocijacija.

"Srbija mora da da gol bez nameštanja utakmice"

Većina investicija biće između 10 i 50 miliona dolara, dok će pet odsto postojećih investitora uložiti više od 50 miliona evra u proširenje poslovanja u Srbiji. Svega 6,3 odsto investitora planira da redukuje ulaganja na srpskom tržištu.

Petrović je rekao da najbolje uslove za strane investitore u centralno-istočnoj Evropi nude Poljska, Slovačka, Češka, Makedonija, Bugarska i Rumunija.
Ispitanici su, ipak, ocenili da će Srbija u sledeće tri godine doživeti slab do osrednji rast izvoza i direktnih stranih investicija.

Autor istraživanja Petar Petrović kaže da je u Srbiju investiralo tek blizu 30 procenata globalnih investicionih lidera, dok 70 odsto investicija dolazi iz regiona, najviše iz Austrije, Grčke i Italije.

On je naglasio da Srbija ima šansu da se pozicionira kao lider u regionu u pogledu privlačenja stranih investicija, ali je konstanstno propušta.

- Situacija je kao da imamo gol šansu, ali treba da damo gol i to bez nameštanja utakmice - simbolično je objasnio Petrović.

Kao glavne kočnice na tom pozitivnom putu on je naveo imidž Srbije, birokratiju, korpuciju, nerešeno imovinsko-pravne odnose. S druge strane, pozitivni efekti su - jeftina, kvalitetna i obrazovana radna snaga, ugovori o slobodnoj trgovini, geografski položaj...

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
strane investicije strani investitori Srbija ekonomija ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana