Tekst objavljen: 04.03.2013 15:10        


Pokret za zaštitu potrošača Srbije ocenio je da bi Vlada Srbije trebalo hitno da dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku vrati na 0,05 mikrograma po kilogramu, koliko je po propisu Evropske unije.

Pokret potrošača: "Zdravo" mleko nepodobno za decu

Predsednik udruženja Petar Bogosavljević kaže da bi Vlada trebalo da snažnije podrži mere da se zagađena stočna hrana zameni zdravim kukuruzom iz robnih rezervi i da se poljoprivrednicima podeli mineral zeolit koji, pomešan s krmivom, neutrališe aflatoksin.

Vlada Srbije je 28. februara odobrila da se dozvoli koncentracija aflatoksina u mleku od 0,5 mikrograma po kilogramu - kako je bilo propisano do pre dve godine, kada je ograničenje spušteno na 0,05 mikrograma po kilogramu.

Ukoliko bi Vlada ostala pri svojoj odluci o povećanju dozvoljenog nivoa aflatoksina, onda bi, rekao je Bogosavljević, takvo mleko trebalo označiti kao nepogodno za decu.

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača je ocenio da su donošenjem odluke o povećanju količine aflatoksina u mleku, pod pritiskom monopolista, "zloupotrebljene institucije koje bave zaštitom zdravlja".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mleko zdrava hrana kvalitet hrane deca Srbija otrov potrošači prava potrošača zaštita potrošača

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana