Tekst objavljen: 04.03.2013 12:50        


Banke u Crnoj Gori su četvrti kvartal prošle godine zaključile sa ukupnim minusom od 56,5 miliona evra, a trend rasta nenaplaćenih kredita i dalje predstavlja glavni faktor lošeg rezultata poslovanja banaka.

Nenaplativi krediti teraju CG banke u minus

Na osnovu kvartalnih podataka dostavljenih CBCG, a koji se odnose na kraj 2012. godine, od 11 banaka osam je poslovalo sa profitom, dok su preostale tri zabeležile gubitak na kraju prethodne godine.

Ukupni gubitak tri banke iznosio je 68,9 miliona evra (NLB Montenegro, Crnogorska komercijalna (CKB) i First Financial banka (FFB), dok su banke koje su pozitivno poslovale ostvarile ukupni profit od 12,4 miliona evra (Erste, Hypo Alpe-Adria, Societe Generale Montenegro, Hipotekarna, Komercijalna, Prva, Atlas i IBM banka)

Iz CBCG su objasnili da su banke negativno poslovale i zbog toga što su imale ograničen pristup stranih izvorima finansiranja.

- Ograničena ponuda i veća cena pozajmljivanja novca na stranim tržištima dovela do toga da banke alternativu traže u domaćim izvorima finansiranja, pre svega, kroz formu depozita kao najskupljeg vida finansiranja - navode u CBCG.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cbcg cg Crna Gora banke banka ekonomska kriza dužnička kriza nenaplativi krediti kašnjenje u otplati otplata kredita

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana