Tekst objavljen: 18.02.2013 11:38        


Nova minimalna cena rada treba da bude utvrđena na sednici Socijalno-ekonomskog saveta do kraja februara. Poslodavci i Ministarstvo finansija smatraju da mesta za povećanje te cene nema. Svako povećanje "minimalca" oteralo bi strane investitore u zemlje okruženja, kažu u Uniji poslodavaca.

Ne povećavati minimalac, 20.010 dinara je dosta?

Sindikati, pak, tvrde da su troškovi života povećani više od 20 odsto i da minimalna zarada ne pokriva ni polovinu potrošačke korpe. Sindikalci traže 130 dinara po satu, što bi sadašnji iznos od "minimalca" sa 20.010 dinara povećalo na 22.400.

Od prošle godine, i troškovi života su porasli. Prosečna potrošačka korpa za tročlanu porodicu veća je od 60.000 dinara, a za to su potrebna tri minimalca.
- Definitivno, na ove cene proizvoda naši zaposleni ne mogu da opstanu bez bilo kakvog povećanja. To povećanje od hiljadu ili dve za njih je velika suma - kaže Ivica Cvetanović iz Konfederacije slobodnih sindikata.

Prošla godina završena je sa padom industrijske proizvodnje od 3,3 odsto i padom BDP- a od dva odsto, pa mesta za povećanje minimalca nema, tvrde poslodavci.

- Mi smo već prošle godine povisili minimalnu zaradu i podelili neki novac koga nema i posledica toga je inflacija od 12,2 odsto - kaže Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca. Oni upozoravaju i da je naš "minimalac" 50 evra veći nego u Bugarskoj, Rumuniji, Makedoniji i Crnoj Gori.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    dr 18.02.2013 14:59

    Svima koji sede u sindikatima i na državnim funcijam na ročito ministarstvu rada isocijalnih pitanja uvesti najveća primanja ona za koja se izbore da nam radnik prima, vidjet ćete kako će se izboriti sa nazovi poslodavcima i državom. Ovako tuga golema i duga, a bit će loše ako bude rešavana motikom i štapom, teško za nas i državu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
minimalac niske plate zarade UPS Unija poslodavaca Srbije sindikati poslodavac Srbija ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana