Tekst objavljen: 21.02.2013 7:46        


Radio sam po 10 sati dnevno. Slušao sam sve što gazda kaže, trpeo uvrede i poniženja, a sad moja deca treba da gladuju jer gazda neće da me plati, priča Miroslav Prpa (42), ogorčeni šanker luksuznog kafea “Fashoff”, koga je poslodavac oterao bez namere da mu plati za rad još od kraja novembra.

Mobing, drugi čin: Ponovo teraju radnike bez plate

Vlasnica luksuznog kafea “Fashoff” je Marina Lasković, koja takođe drži lanac prodavnica luksuzne robe i koja radnicu Ivanu Vrcalović, majku dve bebe, nije platila za dvomesečni rad u jednoj od prodavnica, a povrh svega joj je pretila i smrću.

Razrađen sistem prevare radnika

Mnoge firme zaposle radnike na probno po mesec dana ili dva, posle ih otpuste uz obrazloženje da nisu zadovoljili, a za rad ih ne plate. Na taj način „vrte“ radnike na 30 do 60 dana koji, praktično rade za njih džabe. Inspekcija rada, paradoksalno, ne može da se izbori sa ovom situacijom, a posle današnjeg razgovora sa njima izgleda da ne ide ni u kontrole koje najavljuje. Kažu da mogu da kazne poslodavca samo ako radnika koji ga je prijavio zateknu da radi na crno.
Inspekcija rada tada je odgovorila da će izvršiti kontrolu u ovim radnjama, ali izgleda da od toga nije bilo ništa.

- Poslednja evidentirana kontrola ovog poslodavca bila je u martu prošle godine i tada nismo zatekli nijednog neprijavljenog radnika - odgovaraju u inspekciji rada kao da celog slučaja sa Ivanom Vrcalović nije ni bilo.

Zbog nereagovanja inspekcije, u kafeu “Fashoff” i dalje se radi na crno.

- Uglavnom dolaze mladi ljudi. Po pravilu se radi 10 sati dnevno, a kada im se smuči to maltretiranje ili shvate da neće ni dobiti platu, mladi beže glavom bez obzira. Ja to nisam mogao jer imam dvoje dece koje treba da prehranim. Dužni su mi oko 50.000 dinara, a na kraju su me optužili da sam alkoholičar i da bih ja njima trebalo da platim - priča Prpa.

On je razgovor sa poslodavcem i snimio telefonom, a na snimku se može čuti kada mu Lasković kaže: “Možemo ovako da napravimo rešenje, pa da i vi imate koristi, da ne dajete vi otkaz nego ja vama. Da možete dobiti i onu nadoknadu sa biroa”.

Prpa se za pomoć obratio i inspekciji rada, koja ga je uputila na sud, a inspektorka koja ga je primila je odbila da mu se predstavi i rekla mu da “nema dva života da bi se još i njime bavila”. Vlasnicu smo pokušali da dobijemo preko kafea “Fashoff”. Kasnije nam se javila njena menadžerka koja je rekla da je vlasnica teško bolesna i da će odgovore moći da nam da tek od ponedeljka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3 komentara

  1. User image
    Paja Patak 21.02.2013 9:58

    Inspekcija rada, paradoksalno, ne može da se izbori sa ovom situacijom?!!?? Pa zašto onda ista postoji? Kad bi inspektorka iz teksta koja "nema dva života da se bavi svojim poslom" završila i sama na birou, stvari bi se preko noći promenile. Javna je tajna da u neke firme inspektori nikad ne ulaze nenajavljeni, a da one gde je sve čisto trkeljišu svakog meseca kako bi ispunili normu!

  2. User image
    Srdjan 21.02.2013 10:52

    Treba usvojiti zakon u kome ce zlostavljaci ici u zatvor. Tek tada ce da se poveca svest kod ovih divljaka poslodavaca.

  3. User image
    Kristina 26.02.2013 15:09

    Ja sam radila u njihovom butiku Fashoff, tj. tamo sam pocela zatim u Njegosevoj pa u Cara Lazara, pa u Nikole Spasica, i ponovo u Cara Lazara.... a o prekovremenom radu da ne pricam. A da i mesec dana sam bila u Vuka Karadzica ali sada mislim da je zatvorena.. Za 8 meseci,rada videla sam da su i tada isto maltretirali radnike radna knjizica mi je stajala kod njih 4 meseca a prijavili su me samo 15 dana!! Ponizavanjima i uvredama nije bilo kraja, Radnici su samo odlazili a plate naravno nisu davane na vreme, i te poslednje plate su davane po 16 i manje hiljada a pritom bile do poslednjeg dana vredno odradjene. bilo je dana kada sam od ujutru do uvece bila u magacinu, kada stigne roba.po 14 sati a neki su pricali da su znali da ostanu do kasno u noc.... Marina i Zoran se ponasaju kao terori nad radnicima , mnogi radnici su ih se plasili .... imali su radnike koji su bili kod njih i po par godina , bili jako pozrtvovani i vredni a ponovo gazeni i naravno sve ima svoju granicu i fiilj. Menadzerka Jelena koja je radila vise godina kod njih tako sam barem cula je zavrsila na psihijatriji tako su pricali radnici koji su ostali posle mene. Knjigovodja Tanja izjurila iz kancelarije da ne bi bila i fizicki zlostavljna,. Direktorka koja je ustvari bila kurirka samo nije to znala, , koja nije stajala bila je prva na udaru mentalnog zlostavljanja a i kaznjena jer je uzela odmor koji joj je po zakonu pripadao... ima jos mnogo toga ali neka izgleda da i njima dolazi kraj...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poslodavac mobing posao zaštita zaposlenih prava zaposlenih prava radnika Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana