Tekst objavljen: 08.03.2013 11:30        


Železnice Srbije su zainteresovane za modernizaciju pruge od Beograda do Budimpešte, ali smatraju da Ministarstvo saobraćaja o tome ne može da odlučuje bez njih. Zato su se sastali sa predstavnicima kineske ambasade, budući da banka iz te zemlje treba da finansira te radove.

Milutin Mrkonjić nas opet vozi 160 na sat

Ovome je prethodio susret Milutina Mrkonjića, ministra saobraćaja i Oskara Nikovica, ambasadora Mađarske, koji su pre dva dana dogovorili formiranja radne grupe za izradu projekta izgradnje pruge između srpske i mađarske prestonice u dužini od oko 390 kilometara za brzine veće od 200 kilometara, kako bi se iz grada u grad stizalo za dva i po do tri sata, umesto sadašnjih osam.

Predstavnik ambasade Kine je naglasio da su kineski partneri zainteresovani da investiraju u ovaj projekat, da potrebna sredstva obezbede iz njihovih kreditnih aranžmana i da ga uspešno realizuju, ali da srpske i mađarske železnice treba da pokažu svoju zainteresovanost i potrebu za modernizacijom pruge Beograd – Budimpešta.
– Koridor 10 ima apsolutni prioritet u razvojnim planovima srpskih železnica, a modernizacija njegovog severnog kraka ka Mađarskoj je zajednička potreba i interes naše zemlje i ovog dela Evrope. Ali, odgovor na pitanje kakva nam pruga na ovom pravcu treba i za kolike brzine će biti osposobljena, ne sme da bude stvar politike. Modernizacija pruge Beograd – Subotica je isključivo stvar odluke struke i Železnica Srbij”, a Ministarstvo za saobraćaj o tome ne može odlučivati bez nas. I zato nije dobro što su pregovori počeli mimo nas. Ali to je stvar odnosa Ministarstva za saobraćaj i Železnica Srbije. Novo poslovodstvo u Železnicama nije naviklo da tako, naopako radi – rekao je Dragoljub Simonović, direktor ovog javnog preduzeća posle sastanka sa Zhu Liangiem ekonomsko-trgovinskim savetnikom ambasade Kine.

On najavljuje da će do kraja marta stručne službe Železnica Srbije pripremiti predloge najoptimalnijih tehničkih elemenata i potrebnih brzina za modernizaciju pruge Beograd – Subotica – Budimpešta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kinezi Mađarska Srbija infrastruktura saobraćaj železnice srbije železnica pruga mrkonjić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana