Tekst objavljen: 04.03.2013 13:10        


Od svih poreskih prihoda, akcize su ove godine najviše izneverile. U januaru se od nameta na naftne derivate, cigarete, kafu i alkoholna pića slilo 16,36 milijardi dinara, oko 1,37 milijardi manje nego istog meseca lane.

Manje pušimo i pijemo kafu, a manje se i vozimo

Iako građani sve češće duvan kupuju na pijaci i ne rasipaju gorivo, nadležni veruju da budžet neće trpeti. Očekuju da će od akciza tokom ove godine stići 233,3 milijarde dinara.

U januaru je najviše pala naplata akciza na duvanske proizvode. “Iz dima” je stiglo čak 2,8 milijardi dinara manje. Naplaćeno je oko osam milijardi dinara, a pre godinu dana i pre povećanja akciza, u kasu se slilo 10,8 milijardi dinara.

Građani Srbije su za godinu dana smanjili i pijenje kafe i alkoholnih pića. Ovog januara je od akciza na ove artikle stiglo blizu milijardu dinara. Razlika u odnosu na prošlu godinu je oko 100 miliona dinara, a u međuvremenu su nameti rasli.

Vozači, međutim, izgleda nisu uspeli da uštede. U januaru 2013. godine u odnosu na januar 2012. godine prihodi od akciza na derivate nafte povećani su za 1,5 milijardi dinara, sa 5,9 stigli su na 7,4 milijarde dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
akcize povećanje akciza Srbija budžet kriza pad standarda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana