Tekst objavljen: 09.05.2013 11:11        


Najgore tek dolazi! Tako uprkos umerenom optimizmu iz zvaničnih centara vlasti misli tri četvrtine ispitanih građana iz različitih zemalja EU.

Kraj krize? Za Evropljane najgore tek dolazi

Najveći pesimisti su Francuzi (73 odsto). Italijani su takođe turobnii po crnim slutnjama slede Francuze, dok im se u pesimizmu pridružuju Britanci.

Svaki četvrti Španac sastavlja kraj s krajem uzimajući sa štedne knjižice delove ušteđevine, a kada ona nestane pozajmljuju novac od rodbine i prijatelja. Polovina ispitanih Španaca izgubila je posao ili ima nekog u najužoj porodici ko je dobio otkaz od 2008. Samo 12 odsto Nemaca imalo je slično iskustvo u porodici ili lično. Polovina ispitanih Španaca bez posla kaže da su prestali i da ga traže, dok je na evropskom nivou procenat onih koji su odustali od traganja dvostruko manji.
U proseku 75 odsto građana EU misli daće 2014. biti ekonomski lošija nego ova, dok su među njima 20 odsto „ekstremni pesimisti”, ubeđeni da ih čekaju „mnogo lošija vremena”.

Španci, kojima se posvim zvaničnim upozorenjima ne piše uopšte dobro, paradoksalno su najveći optimisti. Madridski Pais ne može da se načudi da čak 40 odsto Španaca očekuje daće se ekonomska situacija u roku od godinu dana „popraviti”.

Jedno od objašnjenja za „nerealni optimizam” nalazi u činjenici da su Španci već prošli kroz velika odricanja i žrtve. Prosto ne mogu da veruju da ih čeka nešto „još gore”.

Sve ostale anketirane nacije , Poljaci, Nemci, Britanci, Italijani i Francuzi, manje su skloni da veruju kako će kriza početi da prolazi, bez obzira na to što ih ona nije ni pogodila onom žestinom kojom je ugrozila Španiju.

Opada i poštovanje prema Evropskoj uniji, iako 52 odsto ispitanih još uvek smatra da je članstvo u EU prednost. Uz Nemačku i Britaniju, gde više od polovine građana vide EU kao prepreku za njihov prosperitet, Italijani su razočarani u Brisel jer im nameće rigorozne mere štednje koje, kako su ubeđeni, vode u ćorsokak.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza ekonomija evropska unija EU

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana