Tekst objavljen: 25.01.2013 11:30        


Grčka očekuje da će od programa privatizacije državnih kompanija i infrastrukturnih objekata dobiti 26 milijardi evra direktnih investicija, izjavio je direktor grčkog republičkog fonda za razvoj aktiva Takis Atanasopulos.

Grčka od privatizacije očekuje 26 milijardi evra

Prema njegovim rečima, Grčka najviše, oko 10 milijardi evra, očekuje od bivšeg međunarodnog aerodroma Atine u Eleniku, a pet milijardi evra od autoputeva, prenosi atinski dnevnik Katimerini.

Grčke vlasti od programa privatizacije očekuju i 115.000 radnih mesta do 2016. godine, koja će se uvećati na 140.000 do 2020. godine.

Prema planu Vlade Antonisa Samarasa, privatizacija državnih kompanija i infrastrukturnih objekata treba da bude završena do 2014. godine.

Grčki mediji ranije su objavili da su ruske kompanije Gasprom i Sintez zainteresovane za kupovinu grčke nacionalne gasne kompanije Depa, te da se od tog posla očekuje oko 1,5 milijardi evra.

Grčka se nalazi u teškoj finansijskoj krizi i zavisi od pomoći međunarodnih kreditora.

Evropska trojka kreditora, koju čine EU, Međunarodni monetarni fond /MMF/ i Evropska centralna banka za dodelu kredita, traži od Atine, pored rigoroznih mera štednji, konkretne poteze na planu privatizacije i realizacije strukturalnih reformi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Grčka privatizacija dužnička kriza ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana