Tekst objavljen: 09.05.2013 16:50        


Srbiji je potreban aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) kako bi srpska vlada imala podršku u sprovodjenju rezova u javnom sektoru, ocenio je saradnik Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) Saša Đogović.

Đogović: Bez reformi Srbiji preti "grčki scenario"

On je rekao da javni sektor Srbije već sada proizvodi blizu polovine ukupnog spoljnog duga Srbije, s tendencijom da to bude i više.

Đogović je dodao i da je zbog nerestrukturiranog javnog sektora, koji je "rak rana" ovog društva, kao i zbog slabe privredne dinamike, iako se beleži njen rast, budžetski deficit postao bolna tačka i da zato vlada pribegava određenim poreskim zahvatima koji bi popunili tu prazninu.
- Jedan aražman iz predostrožnosti s MMF-om trebalo bi da motiviše kreatore ekonomske politike da krenu u neizbežne i bolne reformske procese, da bi se na kraju njihovog mandata videle jasne naznake koje vode realnom oporavku privrede i društva - kazao je Đogović.

Prema njegovim ocenama, uz nepromenjeni javni sektor, doći će do pucanja po svim šavovima i posledica po Srbiju bi mogla biti kriza grčkog tipa.

- Produktivni deo srpske privrede nije više u stanju da hrani nabujalu metastazu javnog sektora koji ima ulogu parazita i potrebu da stalno traži nove izvore finasiranja, a koji se u uslovima slabih domaćih privrednih aktivnosti nalaze u tuđim izvorima finasiranja - kazao je Đogović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
saša đogović Srbija ekonomija MMF međunarodni monetarni fond ekonomska kriza grčki scenario

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana