Tekst objavljen: 11.02.2013 15:05        


"Smanjiti broj doseljenika“ postala je mantra britanske vlade, ali krajem ove godine Britanija će morati svoje granice otvoriti za građane još dve nove članica EU, Rumunije i Bugarske.

Britanija u strahu od invazije Rumuna i Bugara

Stoga nije nikog iznenadilo kad su mediji prošle sedmice izvestili o planovima vlade da smanje popularnost Velike Britanije u zemljama kao što su Rumunija i Bugarska kampanjom "Nije Britanija baš tako sjajna“.

Ali Ministarstvo unutrašnjih poslova je potvrdilo da se generalna radi na smanjenju broja doseljenika.

- Radimo na tome da do sljedećih izbora 2015. smanjimo broj doseljenika, sa nekoliko stotina hiljada na nekoliko desetina hiljada, a nova stroga pravila već imaju učinka, jer je broj doseljenika prošle godine pao za četvrtinu - kaže jedan zvaničnik Ministarstva.

Od 2001. u Britaniji je broj stranaca koji imaju stalnu dozvolu boravka porastao za 66 posto. To je skoro tri miliona novih doseljenika. Kad se EU poslednji put širila 2004, laburistička vlada je računala da će u Britaniju doći tek nekoliko hiljada Poljaka.

Došlo ih je mnogo više. Endrju Grin, predsednik organizacije Migration Watch UK koja u Britaniji prati doseljenike i izražava zabrinutost „zbog trenutnog obima doseljavanja u Veliku Britaniju“.

Njegova organizacija veruje da bi "migracije iz Rumunije i Bugarske sasvim lako moglo dostići prosek od 50.000 ljudi godišnje, što bi za pet godina iznosilo 250.000“.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Britanija migracija Bugarska rumunija kriza nezaposlenost jeftina radna snaga

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana