Tekst objavljen: 09.05.2013 8:10        


Nema posla bez korupcije. U to veruje, ako je suditi po rezultatima istraživanja kompanije Ernst i Jang, čak 83 odsto menadžera u Srbiji. Sa više od 80 odsto onih koji je smatraju uobičajenom, Srbija se našla u grupi sa Grčkom, Slovačkom i Rusijom.

"Bizmis": U Srbiji bez mita nema ni posla

- Istraživanje je takođe pokazalo da 44 odsto ispitanika iz Srbije smatra da su mito i korupcija uobičajena praksa za zaključivanje novih poslova, u poređenju sa 26 odsto od ukupnog broja ispitanika - kažu u Ernst i Jangu.

- U građevinarstvu je skoro nemoguće bilo šta uraditi bez korupcije - kaže Dragoljub Rajić, predsednik Unije poslodavaca. - Tako je svuda gde je birokratija komplikovana i obimna. Slično je kod uvoza robe, kada se neki atesti čekaju predugo. Korupcije ima u sivoj zoni prilikom ulaska robe nelegalnim kanalima. Naše istraživanje od pre nekoliko godina je pokazalo da je skoro dve trećine ugostitelja primorano da inspekciju podmićuju hranom, pićem ili novcem.
Oni navode da "23 odsto ispitanika iz Srbije veruje da bi poslovanje u skladu sa antikoruptivnim politikama ugrozilo njihovu konkurentnost na tržištu. Skoro polovina ispitanika iz Srbije pesimistična je u pogledu poboljšanja uslova poslovanja na lokalnom tržištu u narednih godinu dana".

Nalazi istraživanja pokazuju i da je svaki peti ispitanik svestan da je u prethodnih 12 meseci u njegovoj kompaniji došlo do finansijskih manipulacija. Domaći poslodavci potvrđuju da u mnogim granama nije moguće išta uraditi ukoliko se pravi ljudi ne podmite.

Istraživanje otkriva i da 38 odsto svih ispitanika veruje u to da kompanije u okruženju precenjuju svoje finansijske rezultate, a u Srbiji u to je ubeđeno čak 54 odsto anketiranih.

U Uniji poslodavaca smatraju da je nerealnih finansijskih izveštaja manje - oko 15 odsto.
A da bi ih bilo još manje kada bi se uvela odgovornost računovođa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomija korupcija mito Srbija biznis posao

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana