Tekst objavljen: 18.02.2013 15:42        


Kakve su šanse pojedinca – jednog 75-godišnjeg farmera iz Indijane – protiv multinacionalne korporacije sa 20.000 zaposlenih čiji je godišnji promet 13,5 milijardi dolara, a profit oko dve i po milijarde?

Američki farmer "udario" sam na Monsanto

Teoretski nikakve, ali Amerika je pravna država, pa se Vernon Hju Boumen, vlasnik farme od 120 hektara, inače stari neženja, nada da će se dogoditi baš to – da će pobediti pravda.

Agencija Blumberg iznosi da su u prošloj godini za GMO semena američki farmeri potrošili čak 19,9 milijardi dolara, što potvrđuje da je reč o zaista velikom biznisu. On je u Americi začet 1996, i danas se, prema Atlantiku, genetski modifikovani usevi gaje na 67 miliona hektara. Više od 90 odsto ukupne soje koja se požnje u SAD genetski je modifikovano.
Na svojoj farmi Hju Boumen uzgaja samo soju. Kao i više od 90 odsto svojih kolega, seme je kupio od Monsanta, vodeće firme američkog agrobiznisa, poznate po tome što je glavni proizvođač i promotor genetskog modifikovanja raznih useva, pre svega žitarica, kukuruza, šećerne repe i soje.

Hju Boumen je potpisao i ugovor kojim prihvata zabranu proizvodnje novog semena od semena koje je kupio.

Nakon toga je, međutim, kupio genetski modifikovanu soju u lokalnom silosu, gde se slobodno prodaje, i o tome je obavestio Monsanto, smatrajući da ne čini ništa loše.

Ipak, Monsanto je podneo tužbu i spor u nekoliko nižih sudskih instanci dobio, ali Boumen ne odustaje. On se uzda u jednu „rupu” u tipskom ugovoru koji je, kao i ostali farmeri, potpisao sa Monsantom, na odredbu koja im dozvoljava da požnjevenu soju prodaju na tržištu, bez pominjanja ograničavanja njene potonje namene. Normalno, ona se ne koristi za seme, ali Boumen je ono što je tamo kupio upotrebio upravo u tu svrhu.



Zastupnici Monsanta međutim argumentuju da se i na taj način u stvari prave kopije tehnologije njihovog klijenta. Argument Monsanta jeste da je sprečavanje farmera da reprodukuju GMO seme u stvari zaštita patenta i jedini način da korporacija nadoknadi svoje izuzetno visoke troškove istraživanja i proizvodnje

Monsanto je inače dosad zbog istog prekršaja ugovora tužio 146 farmera i sve ih dobio. Hju Boumen je međutim jedini čiji je slučaj dospeo do Vrhovnog suda, gde će pretres početi krajem iduće nedelje. David je opet protiv Golijata, ali ishod njihovog najnovijeg dvoboja ovoga puta je neizvestan.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
genetski modifikovana hrana GMO GM hrana poljoprivreda monsanto tužba Amerika sjedinjene američke države SAD

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana