Tekst objavljen: 03.08.2023 13:05        


U Skupštini je predstavljena Strategija za unapređenje položaja starijih za period od 2024. do 2030. godine

Predloženo uvođenje "pokretnog bankarskog šaltera" za najstarije građane


Cilj Predloga strategije za unapređenje položaja starijih osoba u Srbiji za period od 2024. do 2030. godine jeste poboljšanje kvaliteta njihovog života, poručila je ministarka za brigu o porodici i demografiju profesor dr Darija Kisić na javnoj raspravi o ovom dokumentu u Domu Narodne skupštine.

Strategija predviđa razne novine, između ostalog, "pokretni bankarski šalter" za ruralna područja.

Kako je Kisićeva podsetila, udeo starijih od 65 godina u ukupnom stanovništvu naše zemlje je 22,1 odsto, što znači da je u ovoj kategoriji više nego svaki peti stanovnik. Najvremešnije stanovništvo živi u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, gde je prosečna starost muškaraca 43,09, a žena 45,49 godina, dok je na nivou cele zemlje - 43,8.

Sa fenomenom starenja i smanjenjem radno sposobne populacije, kako je primetila ministarka, suočene su sve zemlje, pa i najrazvijene. U budućnosti će za svaku od njih biti izazov da obezbedi održiv penzioni sistem.

Kako se navodi u Predlogu Strategije, u maju ove godine, ukupno 1.646.188 naših građana primalo je penzije, od čega starosne 1.081.594, invalidske 236.404 i porodične 328.190, prenose Novosti. 

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Između ostalog, kao posebni ciljevi istaknuti su: unapređenje javnih usluga za ljude u trećem dobu, posebno u ruralnim područjima, pristup programima celoživotnog učenja, sportsko-rekreativnim i kulturnim sadržajima, unapređenje volonterskih aktivnosti u lokalnim zajednicama, unapređivanje zdravstvene i socijalne zaštite i prevencije od nasilja, povećanje svesti populacije o potrebama i mogućnostima starijih od 65.

Svaka lokalna samouprava moraće da uspostavi evidenciju o starijima bez porodičnog staranja, na osnovu koje će se izraditi plan pomoći i podrške.

U Predlogu, osim "pokretnog bankarskog šaltera" za ruralna područja, kojim bi se poboljšala dostupnost poštanskih i bankarskih usluga, pominje se i unapređenje javnog prevoza ka selima, adaptacija javnih objekata tako da budu pristupačni starijima sa invaliditetom, pomoć i podrška porodicama koje brinu o starijim članovima domaćinstva, vežbanje digitalne pismenosti, ovladavanje novim medijima komunikacije...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pokretni bankarski šalter penzioneri šalter banke darija kisić tepavčević

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana