Tekst objavljen: 09.02.2015 16:38        


Transatlansko trgovinsko investiciono partnerstvo (TTIP) je trgovinski sporazum o kome pregovaraju Evropska unija i Sjedinjene Američke Države sa ciljem da se uklone trgovinske prepreke (carine, nepotrebne zakonske odredbe, ograničenja investicija itd), kao i da se evropskim i američkim kompanijama olakšaju međusobna ulaganja u privredu.

Održan seminar „TTIP“

TTIP je najveći bilateralni sporazum o slobodnoj trgovini u istoriji koji će uticati na živote više od 800 miliona ljudi u svetu.

Seminar na ovu temu organizovale su Ambasada Švedske i Privredna komora Srbije. Jedan od glavnih govornika Junas Hafstrem (Jonas Hafström), ambasador i Viši savetnik za promociju trgovine pri Ministarstvu spoljnih poslova Švedske rekao je: „Korist od TTIP sporazuma neće imati samo SAD i zemlje članice EU, već takođe i trgovinski partneri širom sveta. Ekonomski rast Evropske unije i SAD imaće uticaja na veću potrošnju proizvoda iz drugih zemalja“.

Ambasador Hafstrem veruje da će snižene carine i ukidanje nepotrebnih procedura biti od pomoći svim kompanijama i privredama i povećati stopu zaposlenosti. „Takođe, niže tarife i smanjene trgovinske barijere prouzrokovaće niže cene transporta proizvoda do tržišta“, kaže on.

Ovi pregovori odražavaju se i na Srbiju i građane Srbije, jer je zemlja u procesu pregovora za ulazak u Evropsku uniju. Udeo trgovine sa Evropskom unijom iznosi 64,3% od ukupne trgovine Srbije i verovatno će se u budućnosti još povećati.

Tanja Miščević, Šefica Pregovaračkog tima Srbije za vođenje pregovora za pristupanje Evropskoj uniji slaže se sa ambasadorom Hafstremom i povodom pitanja o koristi za Srbiju dodaje da će TTIP sporazum biti uključen u pregovore u okviru Poglavlja 1 „Slobodno kretanje robe“.

TTIP je baziran na tri ključna oslonca: olakšanom pristupu tržištu preko ukidanja carinskih i necarinskih barijera i stvaranje dodate vrednosti, jakoj usklađenosti regulativa da bi kompanije svoje aktivnosti usmeravale u skladu sa jedinstvenim pravnim okvirom koji je efikasan i uspostavljanju pravila za podsticanje inovacija u svrhu održivog razvoja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
seminar trgovinski sporazum Ambasada Švedske Privredna komora Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana