Tekst objavljen: 04.03.2024 13:25        


Građani Srbije od sutra mogu da na portalu eUprave kreiraju svoj identifikacioni broj (ID) Otvorenog Balkana (OB), što je preduslov za podnošenje zahteva za slobodan pristup tržištu rada u Severnoj Makedoniji ili Albaniji

Od sutra prijave za pristup tržištu rada u okviru Otvorenog Balkana


Kako je objavljeno na sajtu Privredne komore Srbije, državljani Srbije, Albanije i Severne Makedonije koji žele da se zaposle u nekoj od članica Otvorenog Balkana ili su već pronašli poslodavca, potrebno je da poseduju ID broj Otvorenog Balkana koji kreiraju elektronskim putem, u nekoliko koraka.

To podrazumeva da korisnik ima elektronski identitet na svom nacionalnom Portalu elektronske uprave, a zatim u nekoliko koraka kreira sebi ID broj Otvorenog Balkana.

Korisniku će ID broj Otvorenog Balkana odmah biti dodeljen, a na adresu elektronske pošte dobiće i sertifikat o dodeljenom ID broju u vidu elektronskog dokumenta.

Nakon toga, zainteresovani može da pristupi portalu elektronske uprave odredišne zemlje, odnosno zemlje u kojoj namerava da se zaposli i podnese zahtev za slobodan pristup tržištu rada.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Odredišna zemlja nakon provere donosi konačnu odluku, a najkasnije u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva.

Nakon dobijanja odobrenja, zainteresovani može biti zaposlen pod istim uslovima kao lokalni državljanin zemlje, do dve godine, a nakon isteka ovog perioda može produžiti odobrenje, koje ujedno predstavlja odobrenje za boravak i rad.

Više informacija o elektronskim uslugama regionalne inicijative Otvoreni Balkan dostupno je na portalu eUprava Srbije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prijava za tržište rada otvoreni balkan e-uprava Srbija albanija Severna Makedonija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana