Tekst objavljen: 25.02.2024 18:00        


Izvršni direktor OpenAI Sem Altman mogao bi da zaradi milione nakon što Redit izađe na berzu, zahvaljujući nizu opklada na kompaniju koja seže još od 2014

Izlazak Redita na berzu doneće milione izvršnom direktoru OpenAI


Altman u svom posedu ima 9,2% glasačke moći ispred Reditove inicijalne javne ponude. Sada navodno želi da prikupi trilione za razvoj čipova koji bi mogli da pomognu u susretu sa Majkrosoftom.

U prvoj polovini 2021. Redit je podigao rundu Serije E, a Altman je uložio 50 miliona dolara. Zatim, u drugoj polovini godine, Altman je uložio još 10 miliona dolara u Redit, pošto je kompanija prikupila oko 512 miliona dolara finansiranja. Do tog trenutka, Altmanova investicija od 50 miliona dolara porasla je za 45% u vrednosti.

Pre nego što je OpenAI pokrenut 2015. godine, Altman je bio predsednik akceleratora Silikonske doline i Kombinator, što mu je omogućilo da bude izložen mnogim malim kompanijama. Godine 2014. Altman je predvodio Reditov krug finansiranja Serije B od 50 miliona dolara, nakon što je koristio uslugu svaki dan tokom devet godina, napisao je u blogu.

"Redit je primer nečega što je počelo izgledati kao šašava igračka za gubljenje vremena i postalo je nešto veoma zanimljivo. To je bila važna zajednica za mene tokom godina gde mogu da pronađem ljude istomišljenike koje ne mogu uvek da nađem u stvarnom svetu",napisao je on.

Akcije Reditovih akcija klase A i klase B raspoređene su u pet različitih entiteta, i one će dati Altmanu više akcija nego čak i izvršni direktor Stev Hufman. Redit još nije rekao investitorima koliko akcija klase A planira da proda na IPO-u.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Altman je sedeo u Reditovom odboru 2021. godine, a ujanuaru 2022. saopštili suda je nedavno podneo ostavku.

"Sam je bio neverovatan član odbora i pružio je neprocenjivu podršku i savete Reditu i meni tokom godina. Duboko smo zahvalni na uticaju koji je izvršio na kompaniju",rekao je tada Hafman.

Sada Altman pokušava da poveća usvajanje OpenAI usluga, uključujući popularni Čet-Dži-Pi-Tičet bot. Iz Redita navodeda videkonkurenciju velikih jezičkih modela koji mogu proizvesti tekst sličan čoveku kao odgovor na nekoliko reči pisanog unosa. Među navedenim LLM-ovima su Gugl Džemini istartap Antrofik i Čet-Dži-Pi-Ti.

Kao deo IPO-a, Redit će ponuditi akcije nekim svojim korisnicima i moderatorima, poznatim u kolokvijalnom smislu kao Reditori. Za Altmana, to će verovatno biti pozitivno.

"Uvek mi je smetalo što korisnici stvaraju toliko vrednosti sajtova kao što je Redit, ali ne poseduju ništa od toga", napisao je 2014, i dodao daće investitori u rundi serije B dati 10% akcija korisnicima Redita.

"Nadam se da ćemo vremenom povećati vlasništvo zajednice", napisao je on.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Open AI sem altman reddit izlazak na berzu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana