Tekst objavljen: 19.04.2024 16:45        


Australijska kompanija StriklandMetals izdvojila je 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna u Srbiji koji ima resurse od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji

Australijska kompanija ulaže 37 miliona dolara za traženje zlata na jugu Srbije


Kako se navodi, za projekat zlata Rogozna, StriklendMetals je već potpisao obavezujući ugovor o kupoprodaji sa ISIHC Ltd, filijalom IberaKapital Fond LP. Ugovor podrazumeva sticanje celokupnog kapitala BitutHoldings Ltd, vlasnika kompanije Zlatna Reka Resursikoja poseduje projekat Rogozna.

Mineralni resurs obuhvata i 214.000 tona bakra i 364.000 tona cinka, a ima i dodatni značajan istraživački potencijal i mogućnosti proširenja resursa koji tek treba da budu istraženi.

Aktivnosti dijamantskog bušenja od 60.000 metara biće sprovedene do kraja 2025. godine, a kompanija namerava da koristi najmanje tri dijamantske bušilice, uz bušenje primarnih ciljeva na lokacijama Šanac, Medenovac, Gradina i Bakarni kanjon. Projekat podrazumeva četiri dozvole za istraživanje koje pokrivaju oko 184 kvadratna kilometra u rudarskom basenu Trepča na jugu Srbije.

"Oduševljeni smo što možemo da najavimo kupovinu velikog projekta Rogozna, ekvivalentnog zlata od 5,44 miliona unci. Strickland Metals ima izuzetno jaku poziciju i Rogozna predstavlja savršenu priliku da isporuči značajnu dodatnu vrednost za akcionare", rekao je izvršni direktor australijske kompanije Endru Brej koja je bavi otkrivanjem mineralizovanih sistema sa fokusom na zlato i bakar, i koja je osnovana pre 20 godina.

Priča o Rogozni kao bogatom ležištu zlata intenzivirana je, inače, 2018. godine kada je Ministarstvo rudarstva i energetike izdalo prvu dozvolu za rudarska istraživanja na padinama Rogozne kompaniji Zlatna reka.

Prema ranijim procenama, cela planina Rogozna leži na bakru, srebru i zlatu. Stručnjaci beogradskog Geozavoda, ranije su na lokalitetima Medenovac i Karavansalija pronašli rezerve od oko 40 miliona tona rude bakra, srebra i zlata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Zlato, bakar i lignit tražimo na 200 lokacija

U Srbiji, inače najviše nalazišta ima u Istočnoj Srbiji, u okolini Bora, mada se ispitivanja vrše širom cele Srbije.

Trenutno je više od 200 lokacija na kojima se istražuju mineralne sirovine, plus mesta koja su već u eksploataciji. Najbogatiji smo bakrom, olovom, cinkom, kao i ugljem, najviše lignitom. Od nemetaličnih sirovina, tu je glina, kao i tehničko-građevinski kamen za puteve. Većinu nalazišta otkrili su srpski geolozi (osim litijuma), a strane kompanije koje su sada prisutne u Srbiji potvrdile su te podatke i proširile istraživanja dodatnim investicijama.

U Srbiji postoji 48 do 50 različitih ruda i oko 5.000 pojava i nalazišta.

Najbrojnije su rude bakra i zlata, u istočnoj Srbiji, od Majdanpeka do Bora. Zlato se nalazi i kod Žagubice, zatim Blagojev kamen, u koritima reka Pek i Timok. Jedan od rudnika zlata nalazi se na Radan planini, Lece.

Ležišta cinka i olova nalaze se na Avali, od Beograda prema Kosmaju i Rudniku, na Kopaoniku, u Raškoj... Antimon se nalazi u Zapadnoj Srbiji, kod Zajače, a bogata su i nalazišta uglja, prvenstveno lignita. U Vojvodini su nalazišta nafte i gasa.

Tri rudna lokaliteta na Crnom vrhu, kod Žagubice, sadrže čak 72 tone zlata. Ležišta srebra u Srbiji pronađena su u Karpatskom predelu, u Boru, Krivelji, Majdanpeku, Timoku, Blagojevom kamenu i Peku, kao i u Šumadiji na Rudniku. Ležišta platine u Srbiji su u Pomoravlju, odnosno u blizini Vrnjačke Banje i Trstenika.

Procena je da postojeća ležišta imaju potencijal za bar još 15-20 godina eksploatacije, iako je u geologiji to relativno mali period. U ovoj oblasti kompanije obično računaju na bar 50 godina, jer ulažu velika sredstva u istraživanja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
StriklandMetals jug srbije zlato iskopavanje zlata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana