Tekst objavljen: 23.06.2023 16:15        


Vrednost tržišta nerketnina Srbije je procenjeno na oko 7,5 milijardi evra

"Ako imate novca, uložite ga u poslovni prostor"


Ako imate novca, uložite ga u poslovne prostore, zaključak je panela koji je održan drugog dana jednog od vodećih događaja u svetu nekretnina jugoistočne Evrope, REBEC 2023.

Predstavnici i lideri najvećih kompanija iz oblasti razvoja nekretnina iz više od 40 zemalja sastaju se 16. put, od 19. do 21. juna u Beogradu.

Na REBEC-u su se okupilivrhunski stručnjacii predstavnici renomiranih projektantskih, konsultantskih i advokatskih kompanija, kao i predstavnici investitora, akedmske javnosti, državne administracije i banaka, avi koji su zaslužni za oblikovanje globalnih trendova u oblasti razvoja nekretnina.

Vrednost tržišta nerketninaSrbije je procenjeno na oko 7,5 milijardi evra.

Poredeći sa okolnim tržištima nekretnina, shodno broju stanovnika i veličini BDP-a, Srbija se polako, ali sigurno, penje ka vrhu regionalne liste, kao dovoljno prihvatljiva i održiva sa aspekta poslovnih rizika, stepena povraćaja investicija i adekvatnog kvaliteta pruženih usluga.

Kao jedan od značajnijih projekata koji su trenutno u toku izdvaja seBrankov biznis centarkoji će da nikne na mestu nekadašnje Beobanke na Zelenom vencu. Po završetku rekonstrukcije, Brankov će ponuditi kompanijama zakupcima moderne poslovne prostore sa površinama od 240 kvadratnih metara.

Ljubica Ralević, CFO SF1 Grupekoja je investitor ovog projekta kaže da na njemu rade u saradnji sa MPC Properties kao konsultantom.

- Oko 35 odsto prostora već je zauzeto i to pet meseci nakon što smo počeli da reklamiramo projekat - kaže ona i napominje da će ovaj biznis centar biti gotov za oko godinu dana.

Ona ističe da će iz njega moći sa se vidi ceo Beograd, a da će u samoj zgradi biti lep miks maloprodajnih objekata i poslovnih prostorija.

Bojan Jevremović, lizing direktor MPC Propertieskaže da ova kompanija iza koje stoje , od skoro radi i konsultantske usluge. —Rešili smo da podelimo svoje iskustvo i znanja, kao kompanija u kojoj je 99 odsto poslovnih prostorija zauzeto. To je nova stvar za nas - kaže on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


On ističe da je za njih zanimljivo graditi ovakvu vratu objekta u samom centru grada.

Govoreći o tržištu u Srbiji, Jevremović ističe da najveći zamah industriji nekretnina daju internacionalne kompanije.

- Imamo banke, međunarodne kompanije koje iznajmljiju ogromne prostore, ali dominantno prostore iznajmljujeIT i gejming industrija- rekao je on na panelu.

Jevremović je istakao da njihovo iskustvo pokazuje da različite vrste klijenata traže različite stvari.

- Korporativni klijenti mahom traže Novi Beograd, kako zbog blizine auto-puta, tako i zbog posedovanja parkinga. IT kompanije više traže prostore u centru grada - rekao je on.

Jevremović dodaje da veruje da naša država ima dosta prostora za rast, ali da jena dobrom putu.

- Velike poslovne prostore iznajmljuju multinacionalne kompanije iz Evrope, SAD, Japana. Domaće možemo da izbrojimo na prste jedne ruke - kaže on.

Bojan Jevtić, country menadžer kompanije Coreside,ističe da na tržištu ima sve više lokalnih igrača koji se uključuju u tržište nekretnina.

- Osim Beograda, veliki razvoj beleži i Novi Sad, a ima ga i u Kragujevcu i Nišu, obrazovni centri u tim gradovim daju im zamah. Ipak, Jug Srbije je i dalje ispod radara, tu tek treba da se radi. 90 odsto tržišta je ipak u Beogradu - kaže Srđan Vujičić direktor u Conza Properties.

On ističe da na tržištu ima nekoliko lokalnih kompanija koje ustvari rade autsorsing za neke strane kompanije. Učesnici panela slažu se da su ruske kompanije krenule stidljivo, sa malim zahtevima u pogledu broja potrebnih kvadrata, neke samo prolaze kroz naše tržište, druge će možda da se zadrže, jer su registrovane ovde, a u planu je otvaranje lanca ruskih kafića u Beogradu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rebec 2023 nekretnine u srbiji tržište nekretnina tržište nekretnina u srbiji poslovni prostor

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana