Tekst objavljen: 13.08.2023 9:00        


Iz Narodne banke Srbije za Telegraf Biznis ističu da je bankarski sektor Republike Srbije visoko likvidan i solventan

Italijani žestoko udarili na banke, da li će se novi potez odraziti i na italijanske banke u Srbiji?


Munjevito se proširila vest o tome da italijanska vlada za banke uvodi jednokratni porez na “ekstra” dobit, u visini od 40 odsto, što se svakako odrazilo ne samo na lokalne banke, već i ostale evropske deonice.

Primera radi, deonice Zagrebačke banke, koja je deo italijanske grupacije UniCredit, pale su 7,2 odsto. Dalje, akcije najveće banke u Italiji, Intesa Sanpaolo, pale su za 8 procenata istog dana.

Proveravali smo zbog toga da li se očekuju posledice i po tržište Srbijes obzirom na to da ove dve velike banke posluju i u Srbiji, ali i to da li dalje mogu biti ugroženii poslovni rezultati tih banaka u našoj zemlji.

Iz Narodne banke Srbije za Telegraf Biznis ističu da je bankarski sektor Republike Srbije visoko likvidan i solventan.

"Svi relevantni pokazatelji poslovanja banaka višestruko su iznad regulatornih zahteva Narodne banke Srbije.Pokazatelj adekvatnosti kapitala bankarskog sektora je na kraju juna 2023. godine iznosio više od 22%, a vrednost svih relevantnih pokazatelja likvidnosti banaka potvrđuje i visoku likvidnost domaćeg bankarskog sektora. Takođe, pokazatelj učešća bruto problematičnih kredita u ukupnim bruto kreditima bankarskog sektora (bruto NPL pokazatelj) iznosio je na kraju juna ove godineoko 3%, što je potvrda očuvane i ojačane stabilnosti i kvaliteta aktive bankarskog sektora",navode nam oni u odgovoru.

Podsećaju da banke koje posluju u Republici Srbiji su, bez obzira na njihovo vlasništvo,zasebna pravna lica koja su osnovana i posluju u skladu sa propisima Republike Srbije, odnosno poslovanje svih banaka u Republici Srbiji jepod nadzorom Narodne banke Srbije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


"Ističemo da obe banke čija su matična društva iz Italije posluju izuzetno stabilno, i dane postoji mogućnost ispoljavanja kako direktnih tako ni indirektnih efekata uvođenja poreza na ekstradobit banaka u Italiji na bankarski sektor u Srbiji",kažu nam u NBS.

Podsetimo, Italija uvodi jednokratni porez na ekstraprofit banaka od 40 odsto zato štotalas rasta kamatnih stopa nisu prenele i na kamate na depozite.

Ovaj neočekivani potez izazvao je šok na tržištu, a evropske berze reagovale su padom akcija, pre svega banaka, ali i berzanskih indeksa.

Snažan i nagli rast kamatnih stopa prošle godine doneo je rekordne profite bankama, pošto su povećavale kamatne stope na kredite, dok kamatne stope na štednju nisu povećane ni blizu toga.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
porez na ekstra dobit Italija banke italijanske banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana