Tekst objavljen: 15.01.2024 13:55        


Veštačka inteligencija (AI) će imati uticaj na oko 40 odsto svih poslova, a u mnogim slučajevima će uzrokovati značajno pogoršanje nejednakosti, navodi se u istraživanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)

Istraživanje pokazalo na koliko će poslova uticati veštačka inteligencija


Direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva kaže da istraživanje pokazuje da će u razvijenim zemljama veštačka inteligencija uticati čak na 60 odsto svih radnih mesta.

U polovini ovih slučajeva uticaj će biti pozitivan i uzrokovaće povećanje radne produktivnosti, ali u preostalim slučajevima AI će imati znanje i mogućnosti da obavlja poslove mnogih zaposlenih što bi moglo da dovede do smanjene potražnje za radnom snagom, pada dnevnica, pa čak i potpunog ukidanja nekih poslova.

Georgijeva naglašava da će, prema novim projekcijama MMF-a, samo 28 odsto poslova biti pod uticajem ove tehnologije u nerazvijenim zemljama.

"Nažalost, ove zemlje nemaju infrastrukturu ili znanje da bi imale benefit od upotrebe veštačke inteligencije pa postoji opasnost da tokom vremena dođe do još većeg zaostajanja nerazvijenih i povećanja nejednakosti među nacijama", rekla je direktorka MMF-a.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Mlađi radnici kao i radnici sa većim primanjima mogli bi da dobiju disproporcionalno visoke plate, ukoliko prihvate i počnu da rade sa veštačkom inteligencijom, dok će stariji i manje kvalifikovani radnici, prema rezultatima studije, zaostajati u primanjima.

Direktorka MMF-a naglašava da je od velike važnosti da sve zemlje primene kopmpleksne socijalne mere i da sprovedu reedukaciju osoba koje zaostaju u obrazovanju i primanjima.

"Na ovaj način možemo tranziciju, koju uzrokuje veštačka inteligencija, da napravimo prihvatljivijom za mnoge ljude i da ne dozvolimo dalje povećavanje nejednakosti u svetu", rekla je Kristalina Georgijeva.

Zemlje širom sveta pokušavaju da pravno urede oblast veštačke inteligencije. Prošlog meseca zvaničnici Evropske unije postigli su privremeni dogovor oprvim sveobuhvatnim zakonima na svetu koji regulišu upotrebu veštačke inteligencije.

Evropski parlament će glasati o predlozima Zakona o veštačkoj inteligenciji početkom ove godine, ali nijedan zakon neće stupiti na snagu najranije do 2025. godine. SAD, Velika Britanija i Kina tek treba da objave sopstvene smernice za veštačku inteligenciju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poslovi na koje utiče veštačka inteligencija veštačka inteligencija poslovi nove tehnologije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana