Tekst objavljen: 16.11.2023 16:25        


U odnosu na septembar prošle godine, u Srbiji je prodato šest odsto više novih automobila

Evo koji polovnjaci i koji novi automobili su trenutno najpopularniji kod nas


Ipak, po rečima generalnog sekretara Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Borisa Ćorovića, to je 16 odsto manje u odnosu na period pre pandemije. On je rekao i da je prvih devet meseci ove godine uvezeno oko 90.000 polovnih automobila, najviše onih koji zadovoljavaju euro 3 i 4 izduvne norme, da automobili stariji od 10 godina čine više od 80 odsto uvoza, te da broj polovnih automobila u Srbiji iznosi 83 odsto.

- Očekuje se da će do kraja godine broj novoregistrovanih automobila biti 25.500 - rekao je Boris Ćorović. - Na tržištu Evropske unije rast prodaje novih automobila iznosi 17 odsto, a to je 30 odsto manje u odnosu na period pre pandemije.

Među novim vozilima u Srbiji najprodavaniji su benzinci - 54 odsto, a slede hibridna vozila - 22 procenta, dizelaši - 19 odsto, ostalih je četiri odsto, a svega jedan odsto je električnih automobila.

- Procena je da u našoj zemlji ima ukupno 1.700 električnih vozila, ali to ne treba da nas razočara, pošto je pre samo četiri godine broj prodatih električnih automobila bio na nivou statističke greške. Ni jedna država nije uspela da omasovi proces elektrifikacije bez subvencija i podsticaja za kupovinu električnih vozila - rekao je Ćorović.

Po njegovim rečima, u Srbija ima tri punjača za električna vozila na 100.000 stanovnika, dok je u EU sitaucija mnogo drugačija - prednjači Noverška - 538, Holandija - 279 i Slovenija - 92.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


- U EU prednjače hibridna vozila i ima ih 35 odsto, benzinaca je za procenat manje, električnih vozila 15 odsto, dizelaša 13 odsto i ostalih tri odsto - rekao je Ćorović.

Kada se govori o polovnjacima, po rečima Petra Veličkovića s internet portala „Polovni automobili”, kupci su naklonjeniji automobilima s dizel motorom jer je blizu 65 odsto svih polovnih automobila iz uvoza prodatih na auto-placevima i prvi put registrovanih u Srbiji - dizelaši.

- Generalno, situcija na domaćem tržištu polovnjaka nije ni preterano dobra, ali nije ni katastrofalna - kaže Veličković. - Naime, cene polovnjaka konstantno rastu, te su za prvih šest meseci ove godine prosečne cene svih putničkih autombila oglašenih na našem sajtu porasle oko pet odsto, a taj procenat je sličan onom iz istog perioda prošle godine.

Kad je reč o godištu, istakao je Veličković, u prvoj polovini ove godine najtraženiji su bili automobili proizvedeni između 2007. i 2011. godine - vozila s euro 4 i euro 5 emisionim standardom i ona čine 42,8 odsto ukupne prodaje polovnih automobila iz uvoza.

Golf, pasat, polo

- Za period od januara do avgusta ove godine prosečna cena polovnjaka starih do pet godina bila je 30.597 evra, oni stari od šest do 10 godina - 14.898 evra, vozila stara od 11 do 15 godina u proseku su koštala 6.794 evra, od 16 do 20 godina - 3.570 evra. U prvoj polovini godine kupci su se najradije odlučivali za vozila folksvafgen (golf, pasat i polo), a potom slede fijat punto, audi a4, opel (korsa i astra), reno klio, škoda oktavia... - rekao je Veličković.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
automobili prodaja automobila u srbiji polovnjaci novi automobili

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana