Tekst objavljen: 31.07.2023 12:40        


Naftna industrija Srbije (NIIS) zabeležila je veliki pad profitabilnosti u prvih šest meseci, nakon što su prošle godine izuzetno povoljni uslovi na tržištu i nabavka jeftinije ruske nafte vodili rekordnim poslovnim rezultatima

Polugodišnji rezultati NIS-a ispod očekivanja, dobit u drugom kvartalu tek 2 milijarde dinara


Prosečna cena sirove nafte tipa Brent u prvom polugodištu bila je niža za 26 procenata u odnosu na isti period prošle godine i iznosila je 79,8 dolara po barelu.



Prihod u periodu oslabio je 22 odsto na 186,9 milijardi dinara, dok je samo u drugom tromesečju prodaja pala još jačom stopom od 36 odsto, delimično i usled rekordnih prihoda u istom periodu prošle godine.

Ključni pokazatelj profitabilnosti, EBITDA, pao je 57 odsto na 28,5 milijardi, u prvom redu usled izuzetno skromnog učinka u drugom tromesečju od 8,6 milijardi dinara. Osim efekta „skupih zaliha“, veliki negativan uticaj na profitabilnost imala je i jednokratna isplata Vladi Republike Srbije u visini od sedam milijardi dinara (60 miliona evra) na ime potpisane donacije.

Neto dobit u prvih šest meseci pala je 69 odsto na 13,7 milijardi dinara, dok je samo u drugom tromesečju zabeležen krajnji rezultat u visini od 2,0 milijarde dinara u odnosu na prošlogodišnjih 28,1 milijardu dinara.

Kada je reč o likvidnosti, operativni novčani tok je bio u minusu od 4,8 milijardi dinara, usled isplate spomenute donacije i rekordnog poreza na dobit koji je kompanija platila u visini od 21 milijardu dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


NIS je povećao učešće na domaćem tržištu motornih goriva, koje je usled visoke prošlogodišnje osnove palo četiri procenta, na 79 odsto, dok je udeo u maloprodaji neznatno povećan na 48,4 odsto (pad ukupnog maloprodajnog tržišta od pet odsto).

I operativni pokazatelji zabeležili su silazni trend u odnosu na prošlu godinu. Proizvodnja je u prvih šest meseci pala dva odsto na 571 hiljadu uslovnih tona i bila je u skladu sa planom uprave kompanije. Prerada je pala šesto odsto na 1.976 hiljada tona, prema navodima uprave usled promenjenih makro okolnosti i ograničenja na izvoz derivata. Ukupan promet je bio niži za deset procenata i iznosio je 1.869 hiljada tona, uz pad veleprodaje od 11 odsto i maloprodaje od osam procenata.

Kapitalna ulaganja su zabeležila blaži rast u odnosu na prvo tromesečje, pa je CAPEX u prvih šest meseci dostigao 11,6 milijardi dinara što je povećanje od 52 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Ukupna zaduženost prema bankama pala je šesto odsto u odnosu na kraju juna prošle godine na 553 miliona evra.

Akcijama NIS-a na Beogradskoj berzi proteklih dana se uglavnom trgovalo na nivou od 710 dinara što odgovara tržišnoj kapitalizaciji kompanije od 115,8 milijardi dinara (oko 988 miliona evra).

Skupština NIS-a je u junu odobrila isplatu bruto dividende u visini od 143,3 dinara po akciji, a isplata će najverovatnije biti sprovedena u avgustu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze Beogradska berza momentum Naftna industrija Srbije (NIS)

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana