Tekst objavljen: 24.07.2023 13:00        


Naftna industrija Srbije (NIIS) objaviće kvartalne rezultate poslovanja i polugodišnji finansijski izveštaj u četvrtak, 27. jula, saopštila je kompanija

NIS objavljuje polugodišnje rezultate 27. jula


Nakon rekordne prošle godine usled izuzetno povoljnih uslova poslovanja, sve naftne kompanije pa i NIS suočavaju se sa padom ključnih finansijskih parametara. Neto profit NIS-a u periodu januar-mart iznosio je 11,7 milijardi dinara i bio je slabiji za četvrtinu u odnosu na prošlu godinu.



Ovo smanjenje došlo je u prvom redu zbog pada prosečne cene sirove nafte za 20 procenata na 81,3 dolara po barelu, pa su „skuplje zalihe“ uticale na krajnji rezultat kompanije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Prosečna cena sirove nafte u drugom tromesečju iznosila je oko 78 dolara po barelu što je 31,5 odsto niže u odnosu na uporedni period prošle godine. Zahvaljujući naglom rastu cene sirove nafte nakon izbijanja rata u Ukrajini, NIS je u drugom tromesečju prošle godine ostvario rekordan kvartalni rezultat od 28,1 milijardu dinara.

Akcijama NIS-a nakon prolaska preseka za dividendu trguje se uglavnom u rasponu od 710-720 dinara. Kao što je poznato, skupština akcionara je i ove godine odobrila raspodelu 25 odsto ostvarene dobiti odnosno dividendu u bruto iznosu od 143,3 dinara po akciji.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
27. jul vesti sa berze Beogradska berza Naftna industrija Srbije (NIS)

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana