Tekst objavljen: 07.11.2023 12:50        


U toku su tehničke pripreme za priključenje Centralne banke Crne Gore i jedne banke iz Crne Gore u međunarodni kliring sistem u devizama čiji je operator NBS

Šta bi mogao da donese direktan platni promet između Srbije i Crne Gore?


Centralna banka Crne Gore i jedna poslovna banka iz ove države nedavno su iskazale interesovanje za priključenje u Međunarodni kliring sistem u devizama čiji je operator Narodna banka Srbije (NBS).

Iz NBS su objasnili da je interesovanje banke iskazano pošto je ona prepoznala da bi joj njegovo korišćenje znatno snizilo troškove, tj. transfer sredstava ka Srbiji, kao i transfer sredstava iz banaka koje posluju na teritoriji Srbije ka klijentima te banke, koji bi se obavljao uz minimalni trošak i u toku istog poslovnog dana.

Napomenuli su i da bi se, s obzirom na to da u pomenutom kliring sistemu NBS učestvuju i banke sa teritorije Bosne i Hercegovine (BiH), kao i Centralna banka BiH, na ovaj način omogućilo i brže i jeftinije obavljanje transakcija i između banaka učesnika u kliring sistemu NBS iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

"U koordinaciji sa Centralnom bankom Crne Gore i pomenutom bankom, budućim učesnikom u kliring sistemu NBS, trenutno su u toku tehničke pripreme i testiranja rada neophodna za uključenje banke u ovaj sistem NBS, pri čemu naglašavamo da NBS kao operator pomenutog sistema pruža svu pomoć i podršku kako bi se pomenuto uključenje realizovalo u najkraćem roku",navode iz centralne banke.

Sada je potrebno da banka budući učesnik tehnički pripremi svoj informacioni sistem za kliring sistem NBS, na čemu ona aktivno radi. Kada ona završi sva potrebna testiranja i potvrdi tehničku spremnost za učestvovanje, pristupiće se sledećoj fazi uključenja.

Iz NBS podsećaju da oni između ostalih platnih sistema, upravljaju i Međunarodnim kliring sistemom u devizama NBS koji podrazumeva plaćanja između zemalja u regionu u evrima i učesnicima nudi brojne prednosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Plaćanja između banaka i građana iz zemalja učesnica u kliring sistemu realizuju se istog poslovnog dana, uz znatno niže troškove i bez potrebe za realizacijom plaćanja banaka iz trećih država, za čiju je realizaciju potrebno više vremena, uz veće troškove. Učešćem u ovom platnom sistemu obezbeđuje se smanjenje troškova plaćanja za građane i privredu u regionu i skraćuje vreme njihove realizacije, što daje dodatni podsticaj za unapređenje trgovinske razmene između naših zemalja.

Direktan platni promet između Srbije i Crne Gore prekinut je 2006. godine, kada je Crna Gora izašla iz zajedničke države sa Srbijom. Godinu dana kasnije Centralna banka Crne Gore je potpisala sporazum zaključen između tri centralne banke, Narodne banke Srbije, Centralne banke Bosne i Hercegovine i Centralne banke Crne Gore, radi priključenja u međunarodni sistem NBS.

"Nikada nije bilo interesovanja iz Crne Gore za učešće u sistemu, te se može reći da mogućnost direktnog poslovanja postoji veoma dugo, ali da do sada ona nije realizovana. Platni promet između Srbije i Crne Gore trenutno funkcioniše posredstvom korespondentskih banaka",kažu u NBS.

Sada je platni promet između dve države najskuplji i najsporiji i podrazumeva da se plaćanja između preko velikih inostranih banaka, što zahteva i dodatno vreme za transakcije i naravno trošak koji će i te banke da naplate, koji se uvek prelije na građane i privredu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
direktan platni promet Srbija Crna Gora platni promet

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana