Tekst objavljen: 22.06.2023 14:35        


Evo šta će podrazumevati nova pravila

Spremaju se izmene zakona: Bez energetskog pasoša neće biti prodaje stanova

Sve zgrade u Srbiji moraće da imaju energetske pasoše bez obzira na to kada su izgrađene, a posedovanje sertifikata o energetskim svojstvima objekata biće uslov za kupoprodaju nekretnina, predviđeno je izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, koje su u skupštinskoj proceduri.

Broj zgrada u Srbiji koje imaju energetski pasoš je mali, pošto se ta obaveza uvedena pravilnicima o sertifikaciji zgrada i o energetskoj efikasnosti primenjivala samo za nove zgrade, a vrlo retko stare. Zgrade čiji je vlasnik država moraće taj sertifikat da pribave u roku od tri godine, vlasnici postojećih poslovnih zgradu u roku od pet, a vlasnici postojećih stambenih zgrada, odnosno stanova, u roku od 10 godina.

Kako je za „Dnevnik” istakao profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu Miloš Banjac, sertifikat o energetskim svojstvima zgrada ili energetski pasoš zgrade je dokument u kome su prikazana energetska svojstva zgrade, a njegov izgled i sadržaj propisan je Pravilnikom o energetskoj sertifikaciji zgrada.

- Između ostalog, ovaj dokument sadrži osnovne podatke o lokaciji, veličini i nameni zgrade, klimatskim uslovima, termo-tehničkim sistemima koji se koriste u zgradi, svojstvima termičkog omotača zgrade, energetskim potrebama zgrade i gubicima toplote, preporuku mera energetske efikasnosti koje će doprineti smanjivanju potrošnje energije i, kao glavni i najvažniji parametar energetske efikasnosti, količinu toplote potrebnu za grejanje zgrade tokom jedne godine, svedene na kvadratni metar njene grejane površi - kaže Banjac za „Dnevnik”. - Na osnovu tog podatka zgrade se razvrstavaju u razrede energetske efikasnosti od A do E, pri čemu je A najbolji, a E najgori energetski razred.

On ukazuje da je energetska sertifikacija, odnosno izdavanje pasoša EE zgradama i do sada postojala i bila obavezna za sve novoizgrađene zgrade i zgrade koje se rekonstruišu.

- Sve novoizgrađene zgrade morale su da budu bar C kategorije, a prilikom rekonstrukcije zgrade morale su da se primene mere energetike efikasnosti koje će energetski razred zgrade povećati bar za jednu kategoriju. Na taj način sprečena je gradnja energetski neefikasnih zgrada i uslovljeno da se pri rekonstrukcijama sprovode mere energetske efikasnosti - postavlja toplotna izolacija, ugrađuju kvalitetni prozori i vrata i time doprinosi smanjenju potrošnje energije - kaže Banjac.

Naš sagovornik kaže da je najvažnija informacija koja se dobija iz energetskog pasoša podatak o energetskoj potrošnji zgrade. Maksimalno dozvoljene vrednosti ove potrošnje propisane su Pravilnikom, a sve novoizgrađene i rekonstruisane zgrade moraju da zadovolje ovaj kriterijum, odnosno moraju biti energetski efikasne.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


- Predlogom izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji i propisivanjem da se sertifikat o energetskim svojstvima zgrade, odnosno njenog posebnog dela, obavezno prilaže prilikom overe ugovora o kupoprodaji nepokretnosti i zaključenja ugovora o zakupu proširuje se obuhvat zgrada koje moraju da imaju ovaj dokument. Kupci, odnosno zakupci tako će, pored cene nepokretnosti, imati i informaciju o potrošnji energije za grejanje pri njenom korišćenju - kaže Banjac.

On ukazuje da su, prilikom izgradnje novih zgrade propisni minimalni zahtevi u pogledu dozvoljene potrošnje energije za grejanje objekta i da prema trenutno važećoj zakonskoj regulativi, energetski pasoš ili sertifikat o energetskim svojstvima zgrade čini sastavni deo tehničke dokumentacije koja se prilaže uz zahtev za izdavanje upotrebne dozvole.

- Budući da je upotrebnu dozvolu neophodno pribaviti za nove i rekonstruisane objekte, sve novoizgrađene i rekonstruisane zgrade moraju da imaju energetski pasoš i budu energetski efikasne - kaže Banjac.

Energetski pasoš izdaje ovlašćena organizacija koja ima inženjere koji poseduju licencu za odgovornog inženjera za energetsku efikasnost zgrada. Ovu licencu, nakon odslušane obuke i položenog ispita, izdaje Inženjerska komora Srbije.

Program energetske efikasnosti za domaćinstvo

- U poslednjih nekoliko godina Ministarstvo rudarstva i energetike raspisuje javne pozive i zajedno s jedinicama lokalnih samouprava sprovodi programe energetske efikasnosti za domaćinstva - kaže Miloš Banjac. - Da bi došli od ovih bespovratnih sredstava, koja mogu iznositi i do polovine ukupnih sredstava za zamenu vrata i prozora, postavljanje termoizolacije na zidove, ali i nabavku i ugradnju toplotnih pumpi, kotlova na biomasu, pa čak i solarnih panela, građani bi trebalo da prate te javne pozive i blagovremeno se prijave.

Usvakoj zgradi može se smanjiti potrošnja energije

- Za svaku zgradu je moguće uraditi energetski pasoš - ukazuje Miloš Banjac. - Mašinski fakultet u Beogradu prošle godine je obavio energetski pregled i uradio energetski pasoš za Novi dvor - čija je izgradnja završena 1922. godine, zgradu Klasne lutrije podignutu 1899. godine i zgradu Ministarstva finansija, građene u periodu od 1889. do 1920. U sklopu izrade pasoša, predložene su mere energetske efikasnosti, koje je u ovim zgradama pod zaštitom države moguće primeniti i smanjiti potrošnju energije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
enegretska efikasnost energetski pasoš tržište nekretnina prodaja nekretnina miloš banjac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana