Tekst objavljen: 20.06.2023 14:00        


Slabost u kineskom sektoru nekretnina mogla bi biti kočnica za privredu u godinama koje dolaze, a čak bi mogla uticati i na zemlje u širem regionu, upozorile su banke s Wall Streeta.

"Slabost kineskog tržišta nekretnina mogla bi potrajati godinama"


"Vidimo stalne slabosti u sektoru nekretnina, uglavnom povezane s gradovima nižeg nivoa i finansiranjem privatnih developera, i verujemo da nema brzog rešenja za njih", rekli su ekonomisti Goldman Sachsa predvođeni kineskim ekonomistom Lishengom Wangom u belešci za vikend.

Goldmanovi ekonomisti kažu da se očekuje da će tržište nekretnina doživeti "oporavak u obliku slova L" - definisan kao strmi padovi nakon kojih sledi spora stopa oporavka.

Mi samo pretpostavljamo oporavak u obliku slova L u sektoru nekretnina u narednim godinama”, rekli su.

- Na temelju naših procena, slabost kineskog tržišta nekretnina verovatno će biti kočnica za višegodišnji rast Kine, ali moglo bi biti manje bolno 2023. nego 2022."

Podaci iz maja pokazali su da se kineski sektor nekretnina još uvek bori s preokretom, uprkos znakovima oporavka početkom ove godine.

Posmatrači tržišta predviđaju da će Kina verovatno podržati sektor nekretnina putem politika fiskalnih podsticaja, za koje se očekuje da će biti objavljene dok se privreda bori da povrati zamah nakon novog otvaranja posle pandemije kovid-19.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kineske deonice nekretnina uvrštene na berzu u Hong Kongu skočile su u utorak nakon što je Narodna banka Kine smanjila svoju sedmodnevnu obrnutu stopu otkupa za 10 baznih bodova s 2% na 1,9% — bilo je to prvo takvo smanjenje od avgusta.

U utorak je developer Logan Group skočio za čak 4,5%, a Country Garden je porastao za 4% u nadi da će doći do daljnjih potsticaja i ublažavanja politike. Ekonomisti Goldman Sachsa takođe su primetili da postoje očekivanja da će kineska vlada uvesti više paketa podsticaja za stambenu izgradnju kako bi podržala sektor.

- Verujemo da je prioritet politike upravljanje višegodišnjim usporavanjem, a ne projektovanje povećanja ciklusa", rekli su analitičari, dodajući da Goldman ne očekuje "ponavljanje programa obnove straćara finansiranog novcem 2015.-18.".

Mislili su na kineski projekat urbane obnove koji je imao za cilj renoviranje miliona oronulih domova tokom određenog vremenskog razdoblja, kako bi se podstakla urbanizacija i poboljšao život.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kina nekretnine tržište nekretnina Goldman Sachs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana