Tekst objavljen: 04.03.2024 14:10        


Srbiji nedostaje 20.000 vozača, a to potvrđuju i oglasi, proše godine samo prema statistici sajta Infostud, objavljeno je njih 2.600, a najtraženiji su vozači sa B kategorijom, preneo je danas portal Nova.rs

Koliko nam šofera trenutno fali?


Saobraćajne škole u Srbiji svake godine „izbace“ oko 1.000 novih vozača, dok potrebe tržišta zahtevaju još dva puta toliko osoba sa vozačkim dozvolama C i D kategorije.

Koliko je ovo zanimanje traženo govori i činjenica da će za vožnju autobusa moći da polažu i vozači sa probnom dozvolom.

Što se zarade tiče, ona varira od samog vozila, pa je tako prosečna plata vozača autobusa 80.000 dinara, a kao dodatak mogu se uračnati bonusi za noćni rad. Oni koji voze službena vozila, u proseku zarađuju od minimalca, pa do 100.000 dinara.

Plate vozača u Nemačkoj prelaze 2.500 evra, prosečna je oko 2.400 evra, a kako se može videti u oglasima za posao za rad u toj zemlji, gotovo pored svakog je naznačeno „hitno“.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


„Toliki novac mogu da zarade iskusni vozači koji rade u jakim domaćim kompanijama koje imaju razrađen posao u inostranstvu, dok su u unutrašnjem saobraćaju zarade su manje. Ipak, osnovni problem je u tome što je pristup profesiji vozača veoma skup. Konkretno, da biste dobili dozvolu da upravljate kamionom ili autobusom potrebno je od 2.500 do 3.500 evra, što odvlači ljude od ovog posla, a uz to je i dobijanje dozvola proces koji traje veoma dugo“, rekao je za Infostud Goran Aleksić iz Poslovnog udruženja drumskog saobraćaja Srbije.

Predsednik sindikata „Pravda“ u Gradskom saobraćajnom preduzeću (GSP) Beograd Zoran Stefanović ocenio je da tom preduzeću nedostaje oko 500 vozača, a da se stranci, koji su angažovani kao vozači, ne snalaze dobro u toj ulozi zato što ne poznaju dovoljno jezik i gradske ulice.

Na društvenim mrežama neretko osvanu snimci vozača koji su u Srbiju došli iz inostranstva, a koji ne umeju da se snađu u Beogradu, pa zalutaju ulicama prestonice.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
profesionalni vozači šoferi nedostatak vozača Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana