Tekst objavljen: 18.10.2023 16:05        


U naredne tri godine vrednost finansiranja električnih vozila putem lizinga u Srbiji bi mogla da dostigne nekoliko desetina miliona evra, dok se očekuje da će trećina od ukupnog broja ugovora biti sklopljena delimično ili u potpunosti digitalnim putem i da će se ovaj trend nastaviti sve do potpune digitalizacije tržišta

Koliko bi u narednim godinama mogao da poraste lizing za električna vozila?


Ovo su poruke sa danas održane konferencije Asocijacije lizing kompanija Srbije (ALCS) pod nazivom „Održiva mobilnost, podrška lizinga zelenoj tranziciji i digitalizacija“ u Privrednoj komori Srbije.

Bojan Vračević, predsednik Asocijacije lizing kompanija Srbije, ocenio je da prema podacima evropske lizing asocijacije Leaseurope, električna vozila iznose 14 odsto svih vozila finansiranih putem lizinga.

„Od kad se traže alternative za fosilna goriva i dostizanje cilja prvog klimatski neutralnog kontinenta do 2050. godine, potražnja za električnim vozilima neprestano raste i taj trend se odražava i na lizing industriju. Evropski trend pratiće i Srbija i od lizinga se očekuje da odigra značajnu ulogu u finansiranju novih vozila, a što se potencijala tržišta tiče, u nekoliko narednih godina možemo očekivati da će udeo finansiranja električnih vozila iznositi 25 do 30 miliona evra.“

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Može se očekivati da osim električnih vozila, lizing finansira i izgradnju solarnih elektrana.

Prema rečima generalnog sekretara ALCS, Teodore Milenković, lizing industrija će 2024. godine dostići vrednost ugovora od milijardu evra.

„U prethodnih 20 godina, koliko postoji na tržištu Srbije, lizing industriju prati konstantan rast. To se potvrdilo i u ovoj, veoma izazovnoj, godini. Finansijski lizing beleži rast uprkos usporavanju rasta društvenog proizvoda na globalnom nivou i otežanim lancima trgovine čiji se uticaji iz Evrope i sveta prelivaju na Srbiju. Tokom drugog kvartala 2023. godine vrednost novozaključenih ugovora porasla je za 19 odsto, a projekcije su da će se isti trend nastaviti do kraja godine“, istakla je ona dodajući da je lizing postao prepoznat kao najefikasniji kada je u pitanju finansiranje osnovnih sredstava.

Takođe, očekuje se da će u naredne dve do tri godine jedna trećina ugovora biti delimično ili u potpunosti digitalna.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
lizing električna vozila električni automobili auto lizing Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana