Tekst objavljen: 08.05.2024 14:55        


Iako je tržište polovnih automobila doživelo turbulencije u skorije vreme, ono nastavlja da raste

Koji polovnjaci najviše privlače vozače u Srbiji?


Inflacija i rastuće kamatne stope privukle su kupce polovnim vozilima. Takođe, ograničena dostupnost novih automobila je jedan od razloga što tržište polovnih vozila raste. Traženi automobili u različitim zemljama se razlikuju – isti model može biti tražen u jednoj zemlji, ali potpuno ignorisan u drugoj.

KarVertikal, kompanija za podatke o automobilima, analizirala je realne izveštaje o istoriji automobila iz 15 zemalja, uključujući Srbiju, kako bi videla koji modeli automobila su najviše traženi u 2023. godini.

Volksvagen Golf bio je najčešće proveravan automobil u Srbiji 2023. godine – 6,9 odsto svih provera istorije na platformi, zatim Audi A4 (5,1 odsto), Volksvagen Pasat (4,5), Audi A6 (4) i Audi A3 (3,2 procenta).

Srbi pokazuju interesovanje za nemačke automobile jer imaju dobar ugled na tržištu polovnjaka i sporo gube vrednost. Sve u svemu, Audi automobili su bili odgovorni za 20,7 odsto provera istorije u Srbiji, čime postaju najpopularniji proizvođač vozila u zemlji. Volksvagen (17,8 odsto) i Mercedes-Benz (9,3 procenta) takođe su poželjni među kupcima polovnih automobila.

„Zanimljivo je da su automobili koji predvode na listi najpopularnijih automobilskih brendova u Srbiji premium vozila. To je jasan pokazatelj da Srbi više vole da se odluče za nešto starije, prestižne automobile umesto novijih ili čak potpuno novih vozila ekonomske klase. Sve dok je automobil veoma važan za imidž vozača, tako će i ostati” – kaže Matas Buzelis, direktor komunikacija u kompaniji karVertikal.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Popularni modeli mogu imati vraćenu kilometražu i prethodna oštećenja.

Iako popularni modeli dobijaju puno pažnje na tržištu polovnih automobila, kupci treba da budu oprezni kada kupuju takvo vozilo. Mnogi automobili sa najviše pregleda u Srbiji imaju vraćenu kilometražu i istoriju oštećenja, što može dovesti do dodatnih troškova i skupog problema. Oko 5,8 odsto svih Volksvagen Golf automobila proverenih na karVertikcal-u imalo je lažnu kilometražu, a 49 odsto je bilo oštećeno u prošlosti. Situacija sa A4 je nešto bolja 5,1 odsto vraćenu kilometražu i 46,3 procenta prethodnih oštećenja. Oko pet odsto Pasat modela imalo je promenjen brojač kilometara, a 39,8 procenata je pretrpelo manja ili veća oštećenja. Udeo A6 automobila sa promenjenom kilometražom bio je 3,5 odsto, a sa oštećenjima 50,8 procenata. A3 je bio automobil sa najviše promenjenom kilometražom među pet najpopularnijih modela, sa udelom od 6,4 odsto.

Takođe, 42,8% njih je bilo oštećeno. Prosečna vrednost oštećenja Golf-a iznosila je 6,947 evra, za A4 – 6,081, Pasat – 6,001, A6 – 8,145, a za A3 – 5,361 evra.

Stanje automobila u velikoj meri zavisi od toga kako ga je prethodni vlasnik održavao, tako da se preporučuje provera istorije vozila pre kupovine, kao i konsultacija sa profesionalnim mehaničarom.

Kupci širom Evrope preferiraju BMV, Audi i Volksvagen. Kada je reč o globalnim trendovima kupovine automobila, Volksvagen Golf bio je najviše proveravan model automobila sa udelom od 4,91 odsto. BMV serije 3 (4,89).

Volksvagen Pasat (3,75), BMW serije 5 (3,68) i Audi A4 (3,53 odsto) takođe su bili među najpopularnijim izborima automobila u svim istraženim zemljama. Ova lista takođe odražava trendove u Srbiji. Svi ovi modeli imaju dalekosežan ugled po pitanju pouzdanosti i dobar balans između performansi, udobnosti i praktičnosti, zbog čega su poželjni širom Evrope. BMV je bio najpopularniji proizvođač automobila u svim zemljama, sa udelom od 14,7 odsto.

Volksvagen je blizu sa udelom od 14,3 odsto, a sledi Audi sa udelom od 11,9.

Audi i Volksvagen automobili bili su među 10 najpopularnijih brendova u svim istraženim zemljama.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
popularni polovnjaci polovni automobili carVertical

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana