Tekst objavljen: 28.09.2023 15:25        


Prethodne godine Srbija je beležila rekordne rezultate po svim parametrima turizma, a sudeći po najnovijim podacima, tekuća godina biće još uspešnija

Ko su trenutno glavni turisti u Srbiji?


Tokom celokupne prošle godine, Srbija je imala 12,2 miliona turističkih noćenja, a u prvih šest meseci tekuće godine preko 5,5 miliona, što je za 11 odsto više u odnosu na isti period 2022. godine.

Prema izveštaju Republičkog zavoda za statistiku, u periodu od januara do juna, u našoj zemlji boravilo je ukupno 1.849.829 turista, od čega je domaćih bilo 956.467, a stranih 893.362.

U prva tri meseca ove godine devizni priliv od turizma iznosio je 514 miliona evra, što je povećanje za skoro 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a u prvih sedam meseci ovaj broj dostigao je preko 1,3 milijarde evra odnosno oko 100 miliona evra više nego u istom periodu prethodne godine, što je rast od nešto preko osam odsto.

Osim toga, Evropska turistička komisija u svom izveštaju navela je Srbiju kao prvu po porastu broja noćenja inostranih turista, a za njom Bugarsku, Crnu Goru i Tursku, dok je Evropa na 95 odsto prometa koji je imala 2019. godine.

Strane turiste najviše zanima Beograd

Prema broju ostvarenih turističkih noćenja, najposećenija turistička mesta u prvih šest meseci mahom su bili gradovi, sa 3,2 miliona noćenja, što je oko 56 odsto od ukupnog broja.

Gradski centri koji su na prvom mestu privlačili turiste su Beograd sa 1,6 miliona noćenja i veća mesta kao što su Novi Sad, Niš i Subotica.

Većinu posetilaca Beograda činili su strani turisti i to preko 85 odsto njih, a slična situacija je zabeležena i u Novom Sadu i Subotici, gde je preko 50 odsto njih bilo iz inostranstva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Najbrojniji gosti iz Rusije

U periodu od januara do juna 2023. godine, našu zemlju posetili strani turisti iz oko 50 različitih zemalja sveta, dok su preko 80 odsto noćenja ostvarili turisti iz Evrope.

Posle Rusa koji beleže preko 346 hiljada noćenja, najbrojniji gosti bili su iz Turske (217 hiljada), Bosne i Hercegovine (više od 166 hiljada), Severne Makedonije (preko 140 hiljada), Kine (130,3 hiljade), Nemačke (117 hiljada) i Rumunije (preko 113 hiljada). Noćenja turista iz ovih sedam zemalja čine skoro polovinu od ukupnog broja realizovanih u prvoj polovini 2023. godine.

Naša sagovornica objašnjava da je jedan od uzroka velikog broja turista iz Rusije to što postoji direktan let ka Srbiji, napominjući da je reč o plaćenim noćenjima u kategorizovanim smeštajnim kapacitetima, u šta ne ulaze rentirani stanovi za boravište.

"Isključivo je reč o turističkim noćenjima. Samo Srbija i Turska imaju direktne letove prema Rusiji. Inače su nam bili u top pet ili 10 stranaca koji odmaraju kod nas. U top 10 obično se nalaze zemlje okruženja, Nemačka, Turska, Rusija i Kina“, podseća Labović.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
turizam Srbija strani turisti rusi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana