Tekst objavljen: 05.09.2023 13:15        


Slovenija je danas emitovala prvu obveznicu indeksiranu na inflaciju, u iznosu od 100 miliona evra i sa realnim kuponom od 0,825 odsto, koja dospeva 2034. godine, saopštilo je Ministarstvo finansija

Kako se Slovenci bore protiv inflacije? Kanadski model pod Triglavom Ljubljana



- Emitovanjem ove obveznice postavili smo temelje za razvoj novog tržišta obveznica i otvorili vrata širem krugu investitora. Obveznicom povećavamo raznovrsnost instrumenata za finansiranje državnog budžeta i apelujemo na investitore koji ulažu u takve dužničke instrumente, saopštilo je ministarstvo.

Izdavanjem prve obveznice, čija je glavnica vezana za usaglašeni indeks potrošačkih cena za evrozonu (Eurostat Eurozone Consumer Price Indek - HICP ek tobacco), Slovenija se pridružila grupi razvijenih zemalja koje već emituju takve obveznice po kanadskom modelu. . .

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Prilikom izdavanja inflatorne obveznice Slovenija neće biti izložena inflatornom riziku jer je istovremeno zaključen kamatni svop radi regulisanja kamatnog rizika usled inflacije po fiksnoj kamatnoj stopi od 3,5 odsto, objasnio je on.

Obveznica će biti kotirana na tržištu hartija od vrednosti Ljubljanske i Luksemburške berze.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
slovenija kanada inflacija borba protiv inflacije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana