Tekst objavljen: 22.04.2024 14:05        


Na svetskim tržištima su cene nafte prošle nedelje pale više od 3 posto jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta ekonomije, a time i potražnje za "crnim zlatom", dok podršku cenama pružaju napetosti na Bliskom istoku

Cene nafte prošle nedelje pale za više od 3%


Na londonskom je tržištu cena barela prošle nedelje skliznula 3,5 posto, na 87,29 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio nešto više od 3 posto, na 83,14 dolara. Cene su pod pritiskom zbog sporog rasta najvećih svetskih ekonomija zbog čega slabi i potražnja za naftom.

Analitičari JP Morgana objavili su prošle nedelje da je svetska potrošnja nafte od početka aprila slabija za 200.000 barela dnevno nego što se očekivalo.

U petak ujutro cene su nafte snažno porasle, nakon vesti o eksplozijama kod iranskog grada Isfahana, što je bio izraelski odgovor na nedavni iranski napad dronovima na Izrael.

Trgovci su se plašili eskalacije sukoba na Bliskom istoku, ali kada je postalo jasno da je to bio samo ograničeni odgovor Izraela na prethodni napad, cene nafte su ponovno pale.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Investitori su u takvim uslovima smanjili premiju za geopolitički rizik u cenama nafte.

- Prvotni skok cena nafte možda je naglasio početni strah od dalje eskalacije, ali videli smo da su tržišta deonica i nafte nakon tih preliminarnih poteza promenila smer", rekao je Joshua Mahony iz Scope Marketsa.

Uglavnom zbog geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku, od početka godine cena nafte na londonskom tržištu porasla je više od 13, a na američkom tržištu oko 16 posto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta cena nafte pad cena nafte svetske berze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana