Tekst objavljen: 31.10.2023 14:10        


Svetski giganti se sve više fokusiraju na najstarije građane u ovoj, nama dalekoj, zemlji

Budućnost koja nas čeka? Najstariji su u ovoj državi glavna ciljna grupa i mogu ozbiljno da podignu BDP


Stanovništvo Singapura brzo stari.Građani u dobi od 65 i više godina čine gotovo jednu petinu stanovništva, što je 11,7 odsto više nego pre deset godina, prema vladinom izveštaju o stanovništvu za 2023. godinu.

Ovaj udeo takođe raste bržim tempom nego u prošloj deceniji - i prema vladinim predviđanjima do 2030. dosegnuće oko jednog od četiri građana.

Kako se srednja dob stanovništva u Singapuru povećava, tako rastu i prilike za singapurske kompanije koje pružaju proizvode i usluge za starije osobe.

Od startapa u zdravstvu koji koriste veštačku inteligenciju za lečenje starijih pacijenata, do platformi koje se bave njihovim životnim namirnicama, singapurska "srebrna" ekonomija je u procvatu i mnoge kompanije žele deo kolača.

Prema Aging Asia's Silver Economy Index-u 2020, Singapur pokazuje najveći tržišni potencijal za sve starije stanovništvo među 15 azijsko-pacifičkih zemalja.

"Srebrna" ekonomija grada-države trebalo bi da dostigne vrednost od 72,4 milijarde dolara do 2025,prema Aging Asia, društvenom preduzeću specijalizovanom za poslovanje starenja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Promena u stavu starijeg stanovništva prema potrošnji uticaće na rastuću potražnju u ovoj ekonomiji dugovečnosti, rekao je Kelvin Tan sa Singapurskog univerziteta društvenih nauka (SUSS).

- U poređenju s prethodnom pionirskom generacijom, singapurska bejbi bumer generacija bolje je obrazovana, ima više ušteđevine i svesnija je gde da traži resurse za životni stil - rekao je gerontološki stručnjak.

Izraz "pionirska generacija" uvela je singapurska vlada, a odnosi se na starije osobe u dobi od 74 godine i više 2023. godine.

Potrošači u dobi od 65 i više godina ostvaruju najveću stopu rasta potrošnje među ostalim starosnim grupama u naprednim privredama poput Singapura, prema izveštaju singapurske Citibank, izvestili su lokalni mediji, piše CNBC.

Veća potražnja za zdravstvenim osiguranjem takođe otvara mogućnosti za kompanije koje brinu o dobrobiti starijih osoba. Današnja starija generacija više je svesna potrebe za održavanjem dobrog zdravlja, rekao je Tan.

Bejbi bumeri su zdravlje učinili svojim "prioritetom broj jedan", jer imaju tendenciju da nastave da rade kasnije u životu i ostaju uključeni u svoje zajednice u starosti, dodao je.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
penzioneri singapur ekonomija zdravstvo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana