Šta se krije iza presude suda u sporu protiv banke?

Objavljeno: 27.03.2012


Vesti izvor: Kamatica

Povodom jučerašnje vesti da je prvi korisnik kredita dobio spor protiv KBC banke napravali smo istraživanje.

Prema poslednjim, ažurnim, podacima portala sudova, pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu u toku je 14 parničnih sporova u kojima korisnici finansijskih usluga KBC banke traže naknadu štete prouzrokovanu neosnovanim (protivpravnim bogaćenjem).

Kada se uzme u obzir da je, trenutno, ukupan broj nerešenih parničnih predmeta u kojima je stranka KBC banka 17, onda cifra od 14 predmeta u kojima je KBC tužena strana deluje impozantno.

Najstariji predmet po ovom osnovu datira od prve trećine marta prethodne godine.

Dve stranke su dobile delimičnu presudu, a na jednu od njih je KBC banka već je uložila žalbu. 

          Ništa manje interesantna nije i činjenica da su obe, delimične presude, donešene od strane iste sudije, kao i da većinu korisnika finansijskih usluga, koji se pojavljuju u svojstvu tužilaca zastupa isti advokat. Nama je bila interesantna i činjenica da od tri predmeta po istom osnovu koja su primljena istog dana samo jedan je rešen na način da je donešena delimična presuda

 Sada je realno očekivati da će se KBC banka i u ostalim sporovima žaliti na presudu, ukoliko ona bude u korist tužilaca. 

Podsećamo vas da, po pravosnažnom okončanju, ovih postupaka sledi postupak izvršenja. Naravno, u slučaju da pravosnažna presuda bude doneta u korist tužilaca.

Ukoliko se to desi, biće interesantno pratiti kako se, u praksi, sprovodi novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju. Do tada će, nadamo se, biti imenovani i privatni sudski izvršitelji. 

Sa obzirom da je ovo prvi slučaj u sudskoj praksi Srbije, da korisnik finansijskih usluga „dobije“ banku, mišljenja smo da je ovo prilika da se oproba delotvornost novog Zakona o parničnom postupku koji je počeo da se primenjuje od 01. februara ove godine i koji je uneo novinu u vidu posebno propisanog postupka zaštite potrošačkih, kao i kolektivnih prava i interesa građana.

On, na žalost, neće moći da se primenjuje retroaktivno osim za postupke u kojima se presuda kojom se okončava postupak ukida i vraća na ponovno suđenje. To, ponovno suđenje, će se odvijati po ovom zakonu.


 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana