Slovenija kreće s prodajom novih državnih obveznica

Objavljeno: 27.03.2012


Vesti izvor: Kamatica, Bankamagazin

Slovenija će ovih dana stranim investitorima ponuditi na otkup novo izdanje svojih državnih obveznica, objavio je u utorak poslovni dnevnik Finance.

Bilo bi to prvo zaduženje Slovenije na međunarodnom finansijskom tržištu od stupanja na dužnost nove vlade. Interes za obveznice i zahtevana kamatna stopa pokazaće vraća li nova vlada budžetskim rezovima i merama štednje, čiji je cilj uravnoteženje državnih rashoda s prihodima u 2015. godini, poverenje stranih finansijskih tržišta, navodi slovenački poslovni list.

Ministarstvo finansija potvrdilo je da će prezentaciju obveznica u Evropi za Sloveniju u bliskoj budućnosti organizirati banke BNP Paribas, HSBC Holdings, JP Morgan Chase & Co., Societe Generale i UniCredit, a transakcija će zavisiti od uslova na finansijskom tržištu. Prethodnih godina Slovenija se na međunarodnom tržištu zaduživala 10-godišnjim obveznicama izdatim u vrednost od 1 do 1,5 milijarde evra.

Zahtevane kamatne stope na slovenačke državne obveznice s desetogodišnjim dospećem su u drugoj polovini prošle godine, zbog krize u evrozoni i pada kreditnog rejtinga države i vodećih banaka, u jednom trenutku prelazile 7 odsto, ali su početkom ove godine pale na nešto više od 5 odsto.

Slovenački premijer Janez Janša, koji je prethodnu vladu često kritikovao zbog velikog rasta spoljnog duga zadnjih godina, izjavio je u subotu za televizijsku postaju POP-TV da će se Slovenija na spoljnom tržištu morati zaduživati još ove i iduće godine kako bi servisirala deficit državnog proračuna, ali da bi uz jaku finansijsku disciplinu i neophodne mere štednje i rezanje budžetskih troškova u 2015. godini mogla imati izbalansirane državne prihode i rashode.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana