Čistka loših preduzenika, pa kompanije za 1 evro

Objavljeno: 26.03.2012


Vesti izvor: Kamatica, Banka

Budućim zakonom o finansijskom poslovanju Hrvatska bi trebala vrlo brzo da počne sa primenom tzv. crne lista bankrota, koju imaju mnoge zemlje, a na kojoj će se prema procenama naći oko 20-ak hiljada neodgovornih preduzetnika.

Oni će biti kažnjeni tako što će im se zakonski zabraniti osnivanje novih kompanija. Na udar novoga režima koji priprema resor finansija Hrvatske dolaze navodno svi vlasnici postojećih kompanija koji imaju dugove, nemaju imovine i zaposlene. 

Mimo očekivanoga skraćenog stečaja, koji je čista kamilica, zapravo ih čekaju velike muke, a i rizici od različitih odgovornosti. Zanimljivo je da se istom sankcijom, zabranom njihovim novim kompanijama da opet uđu na tržište, preti i članovima porodice osnivača propalih kompanija. 

Nakon takva čišćenja tržišta ispuniće se pretpostavke da u sledećoj fazi, u 2013., Vlada Hrvatske dopusti osnivanje tzv. jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću što je dogovoreno s EU.

Nova pravila

Zakonska rešenja kojima će se sprovoditi procedura za registrovanje kompanija sa osnivačkim kapitalom od 1 evra postoje u Ministarstvu pravosuđa u sklopu paketa izmena Zakona o trgovačkim društvima. 

Sada je za osnivanje d.o.o.-a u Hrvatskoj, inače, potrebno 20.000 kuna ili oko 2.650 evra. No, pre toga Ministarstvo finansija trebalo bi da definiše nova pravila igre kako se ne bi opet dogodila poplava jednostavnih d.o.o.-a s neodgovornim osnivačima

U Ministarstvu pravosuđa potvrđuju da je zabrana odlično rešenje za uvođenje propozicija igračima za red i finansijsku disciplinu. Tvrde i da otpada eventualni prigovor zabrane retroaktivne primene novoga nepovoljnog zakonskog rešenja.

Kompanija za evro

Sektor za međunarodne odnose HGK istražio je stanje u EU u pogledu osnivanja kompanija praktično bez osnovnog kapitala što bi trebalo da bude slučaj i u Hrvatskoj.

U Italiji je, tokom januara ove godine, kao jedna od antikriznih mera dodatno liberalizirano tržište i omogućeno otvaranje novih kompanija s pologom osnovnog kapitala od jednog evra. 

Ta mogućnost otvorena je, kažu u HGK, za fizičke osobe, do 35 godina, u trenutku osnivanja kompanije. Time se otvara mogućnost olakšanog  ulaska u svet preduzetništva mlađoj populaciji.
 

Evropski standardi

Prema informacijama dostupnim HGK, trenutano slična mogućnost otvaranja kompanije (društva s ograničenom odgovornošću), s pologom od jednog evra postoji u Nemačkoj od 2008., ali ograničena je na osnivanje tzv. mini-GmbH. 

Polog iznosi jedan evro, ali uz to se pojavljuju razni troškovi i ograničenja. U Francuskoj je od 2003. takođe minimalni polog za otvaranje kompanije jedan evro. 

Unutar članica evropske unije minimalni polog od jednog evra važi i u Bugarskoj i Portugalu. Limit na polog nemaju Velika Britanija i Kipar. Kad je reč o ostalim članicama evropske unije, kažu u HGK, najniži polog nakon navedenih ima Rumunija, a iznosi 60 evra. Sledi Malta, gde on iznosi 250 evra. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana