Poslanik vredi 2,8 miliona dinara

Objavljeno: 26.03.2012


Vesti izvor: Kamatica, Danas

Jedno osvojeno poslaničko mesto omogućiće pokrivanje troškova izborne kampanje od oko 2,8 miliona dinara. To je gruba računica, s obzirom na to da još nije poznat konačni broj izbornih lista i broj partija koje će ući u Skupštinu Srbije. 

Za pokriće troškova izborne kampanje za parlamentarne izbore iz javnih izvora stranke će, prema Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti, dobiti 0,1 odsto rashoda republičkog budžeta. To je 890 miliona dinara, dakle oko 8,7 miliona evra. Ta sredstva se raspoređuju u visini od 20 odsto (178 miliona dinara, to jest 1,7 miliona evra) u jednakim iznosima podnosiocima proglašenih izbornih lista koji su tom prilikom dali izjavu da će koristiti sredstava iz javnih izvora za pokriće troškova kampanje. Ovaj novac biće uplaćen najkasnije pet dana od dana proglašenja svih izbornih lista, čiji je poslednji rok za predaju 20. april u ponoć. Ako, na primer, bude proglašeno deset izbornih lista, svaka od njih će dobiti po 17,8 miliona dinara, odnosno oko 170.000 evra. 

Preostali deo - 80 odsto (712 miliona dinara - oko sedam miliona evra) dodeljuje se podnosiocima izbornih lista koje uđu u parlament, srazmerno broju osvojenih mandata, pet dana nakon proglašenja konačnih izbornih rezultata. Da bi se grubo izračunalo koliko vredi jedan poslanik, 712 miliona dinara se deli na 250 mandata i dobija se cifra od oko 2,8 miliona dinara „po poslaniku“.

Jelena Trivan, potpredsednica DS i menadžerka kampanje ove partije, rekla je za Danas da demokrate očekuju da iz budžeta dobiju oko tri miliona evra (300 miliona dinara). To bi, prema našoj računici, značilo da DS očekuje da će „Izbor za bolji život - Boris Tadić“ na izborima osvojiti više od stotinu mandata.

Tomislav Nikolić, lider koalicije oko SNS, sugerisao je da njegova lista „Pokrenimo Srbiju“ očekuje bar 80 mandata u Narodnoj skupštini, odnosno da se za potrebe kampanje u banci „zadužio za 80 poslaničkih mandata“. Na osnovu toga se može izračunati da naprednjaci procenjuju da će iz budžeta posle izbora dobiti oko 224 miliona dinara.

Kako su Danasu rekli šefovi izbornih štabova DSS i SRS, ove stranke planiraju da u kampanji potroše po oko milion evra. Da bi ovu sumu vratili od sredstava koje partije dobijaju iz budžeta na osnovu osvojenih poslaničkih mesta, radikali i DSS će morati da u parlamentu osvoje po nešto više od 35 poslanika.

Nenadić: A šta ako im propadne plan?

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, za Danas ukazuje da se može desiti da političke stranke nemaju pokriće za utrošen novac u kampanji. „Bez obzira na istraživanja javnog mnjenja o rejtinzima, neke partije mogu da dođu u situaciju da ne pređu cenzus ili ne osvoje planirani broj mandata, a da su u svojim proračunima za kampanju ukalkulisale novac iz budžeta. Ako stranka osvoji manje mandata i dobije manje sredstava iz budžeta, postavlja se pitanje kako će utrošeni novac da vrati, pogotovo ako nema druge značajnije izvore prihoda“, objašnjava Nenadić. Naš sagovornik upozorava da će te stranke imati dugove prema državi, a javnost neće znati iz kojih izvora će ih vraćati. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana