Die Welt: Turci, kupite Grčku

Objavljeno: 22.03.2012


Vesti izvor: Kamatica, Deutsche Welle, Die Welt

U nemačkom listu Die Welt danas se pročitati zanimljiv tekst o tome kako Grci u naporima da otplate enormna zaduženja odlaze u susednu Tursku kako bi privukli tamošnje investitore. 

Pod naslovom "Turci, kupite Grčku" Die Welt piše:

- Svojevremeno je pitanje o tome kako se može rešiti večiti spor između Turske i Grčke o egejskim ostrvima važilo kao vic: tako što će jednom velika, bogata i dinamična Turska jednostavno kupiti ostvra svog manjeg i osiromašenog suseda.  Ali, upravo sada pokušavaju grčki zvaničnici baš u to da uvere turske investitore. 

- Cene su niske. Jedna trećina Grčke je na prodaju- izjavio je Panos Protopsaltis, šef sektora grčkih vlasti za privatizaciju državne imovine, HRAD. 

On je ovih dana sa celom delegacijom doputovao u Istanbul kako bi rasprodao porodično srebro Helena. Grčki zvaničnik to nije napravio svojevoljno.

Evropska unija je, naime, prisilila Atinu da u vrednosti od 50 milijardi evra, ni manje ni više, proda delove državne imovine kako bi Grčka otplatila brdo svojih dugova. Na taj način bi ta zemlja do 2013. trebala da prikupi 19 milijardi evra.

Reč je o 71.000 parcela veličine oko 3,4 milijarde kvadratnih metara, kao što su luke, rudnici, aerodromi, autoputevi, banke i još mnogo toga. A najbolje lokacije i objekti se nalaze na oko 6.000 grčkih ostrva.

Međutim, postoji i razlog zbog čega se Grci u toj meri oglašavaju upravo u Turskoj: oni zapravo na taj način žele da spreče rasprodaju svoje imovine u inostranstvu i najradije bi dodatnim novcem pomogli grčkim firmama. Međutim, nemaju taj novac, a u Evropskoj uniji ne mogu više dobiti kredite.

Zbog toga sada u Istanbulu pokušavaju da pridobiju turske investitore, koji bi trebali da sklope partnerske ugovore s grčkim kompanijama kako bi osigurali tržište. 

Atina smatra da su šanse za jedan takav 'deal' bolje sa Turskom nego s nepoverljivim Zapadom. Međutim, takva partnerstva neće imati nikakve prednosti prilikom ponude , piše nemački Die Welt. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana