Dedovinu čekali pola veka pa mogu još malo

Objavljeno: 22.03.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Na šalterima150 pošta u Srbiji je, kao što je i bilo najavljeno, započela predaja zahteva za vraćanje oduzete imovine, odnosno obeštećenje.

Zahteve mogu predati svi koji imaju dokaze i koji su prikupili neophodna dokumenta o tome da je njihovim precima nakon Drugog svetskog rata oduzeta imovina do marta 2014. godine. 

Međutim, dokumentacija koja se predaje je obimna pa je procedura na šalteru relativno duga. Zbog toga se dolazak mora zakazati na telefon 011/3607–505. Ovaj korak, pokazalo se, dobra je odluka jer juče, prvog dana predaje zahteva, na šalterima u Novom Sadu nije bilo gužve.

Predavanje zahteva teče bez ikakvih problema, a zanimljivi su stavovi onih koji su ih predavali. Uglavnom su na šaltere došli spremni i znaju šta traže i, iako kažu da su dugo čekali da im se oteto vrati, spremni su da sačekaju još malo da bi se nepravda ispravila. U principu, kažu da će povraćaja imovine biti, iako za sada još uvek ne znaju šta mogu očekivati – ono što je nekad bilo u porodici ili nešto što bi, kao kompenzacija te imovine, moglo postati njihovo. 

Najviše je onih koji potražuju oduzetu zemlja, pa tako jedan od onih koji su juče predali zahtev potražuje oko dvadeset jutara zemlje u Srbobranu, koja je polovinom četrdesetih godina oduzeta njegovom dedi. Zemlju koju su nekad davno obrađivali njegovi preci, od tada su radili drugi, i danas su tamo njive, koje se obrađuju, a, kako kaže, očekuje da će mu zemlja biti vraćena i da će ona biti u Srbobranu. Da li baš ona koja je pripadala njegovima – za sada nema odgovor. Slično razmišlja i gospođa koja je odavno baka, a zemlja koju potražuje oduzeta je njenom svekru i svekrvi. Oni su ostali bez zemlje koja ih je hranila, a oduzeto im je više od 60 jutara u okolini Kikinde, te ona smatra da bi bilo pravedno da se zemlja vrati onima kojima je pripadala i da bi korist, posle toliko godina, od toga trebalo da imaju njeni potomci.

Obrazac na sajtu ili šalteru

Osim onih koji su zakazali dolazak, bilo je i dosta onih koji su juče u poštu došli da bi dobili neopohodne informacije. Prilikom predaje dokumentacije potreban je i obrazac, koji je dostupan na sajtu njnjnj.posta.rs, a onima koji nisu u mogućnosti da ga preuzmu, odštampaće ga u pošti. Detaljna uputstva o proceduri i neophodnoj dokumentaciji podnosioci zahteva mogu preuzeti i na sajtu njnjnj.restitucija.gov.rs, na kojem će moći i da se vidi status podnetog zahteva i na kojem će Agencija za restituciju jednom mesečno objavljivati izvod iz evidencije o primljenim zahtevima. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana