Zlato sve skuplje i sve traženije

Objavljeno: 21.03.2012


Vesti izvor: Kamatica, Poslovni.hr

Dojče bank planira da sledeće godine u Londonu otvori novi trezor za zlatne poluge, piše Fajnenšl Tajms. 

Namera je da se iskoristi prilika koju pruža nagli rast potražnje ulagača za fizičkim zlatom i srebrom. 

U središtu globalnog tržišta zlatnih poluga Londonu ponestaje trezorskog prostora a potražnja raste budući da se fizički plemeniti metali koriste kao jemstvo za sve veće iznose kapitala u opticaju na berzi.

Sve više banaka i logističkih kompanija nastoji da zauzme poziciju na toj tržišnoj niši. Klijenti nastoje da prošire lepezu trezora u kojima drže svoje plemenite metale, prenosi FT reči čelnika sektora Dojče bank za trgovanje metalima Rejmonda Keja.

Novi trezor će izgraditi i njime upravljati logistička kompanija G4S, objavio je list, pozivajući se na izvor iz Dojče bank.

Iako je banka potvrdila samo da će novi objekt biti smešten u Britaniji, izvršni direktori finansijskih kompanija ocenjuju da će zasigurno biti u Londonu ili njegovoj okolini.

Barkliz kapital prošle godine je najavio da će ovog leta otvoriti trezor za plemenite metale u Londonu, a JPMorgan ponovo otvara svoj stari trezor u Nju Jorku i gradi novi u Singapuru, što je još jedan pokazatelj rastuće potražnje za trezorskim prostorom, piše list.

Američka logistička kompanija Brink's Co, koja je otvorila trezor prošle godine, takođe razmatra mogućnost otvaranja još jednog takvog objekta, piše list pozivajući se na prošlogodišnji izveštaj Londonskog udruženja tržišta zlatnih poluga. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana