Vlada za pet meseci potrošila milijardu dolara od obveznica

Objavljeno: 21.03.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Za samo pet meseci država je sa svog depozita kod centralne banke potrošila milijardu dolara. To je suma koju smo pozajmili krajem septembra na međunarodnom tržištu i koju ćemo otplaćivati 10 godina uz trenutnu kamatu od oko sedam odsto.

Prilikom prošlogodišnjeg zaduživanja, premijer Mirko Cvetković je rekao da će država većinu tog novca trošiti tokom ove godine i ta suma trebalo je da potraje bar do leta. Ali ispostavilo se da je samo u decembru s deviznog računa država skinula rekordan iznos od 43,5 milijardi dinara.

Vlada je krajem prošle godine trošila štek kod NBS da se ne bi zaduživala kroz emitovanje trezorskih zapisa na domaćem tržištu i time probila plafon zaduživanja od 45 odsto. U februaru je država sa svog deviznog i dinarskog računa kod NBS potrošila gotovo 31 milijardu dinara. 

Za samo pet meseci, od oktobra do kraja februara, za pokrivanje minusa u državnoj kasi i vraćanje dospelih dugova s deviznog računa je potrošeno 756 miliona evra ili oko milijardu dolara, odnosno cela suma koju smo pozajmili na međunarodnom tržištu prošle godine. 

Statistika centralne banke beleži da je u oktobru, kada je legao novac od evroobveznica emitovanih krajem septembra, na deviznom depozitu države bilo 157,9 milijardi dinara, dok se na kraju februara taj iznos smanjio na 82,3 milijarde dinara. 

Uprkos ubrzanoj potrošnji, državni sekretar u Ministarstvu finansija Dušan Nikezić kaže za „Blic“ da država ne namerava da emituje nove evroobveznice do izbora. U budžetu za ovu godinu je planirana još jedna emisija obveznica od milijardu evra na stranom tržištu i oko tri milijarde evra na domaćem tržištu za pokrivanje deficita i tekućih troškova. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana